
Stempelkoekjes recept
Stempelkoekjes zijn koekjes die tijdens het bakken goed zijn vorm weten te houden. Zo mogen ze niet uitlopen in de oven. Voor stempelkoekjes heb je daarom een apart recept nodig. Dit stempelkoekjes recept kun je ook voor uitsteekkoekjes gebruiken. Toch liever een ander recept gebruiken voor stempelkoekjes. Kijk dan eens naar het zandkoekjes recept.
Wat je nodig heb om leuke stempelkoekjes te maken is een koekjesstempel. 1 Van de bekendste koekjesstempels is misschien wel die met de tekst homemade. Een koekjesstempel is over het algemeen rond. Stempelkoekjes zijn dan ook ronde koekjes.
Het stempelkoekjes recept is afgeleid van het recept van meervanmoos.com. Het is wel een aangepaste versie. De koekjesstempel met mama welke gebruikt is op de foto is verkrijgbaar bij Meervanmoos.
Rating

- 150 gram roomboter
- 25 gram vanillesuiker (=3 zakjes)
- 100 gram poedersuiker
- 25 gram kristalsuiker
- 1 ei
- snuf zout
- 300 gram bloem
- Mix de boter met de suikers door elkaar.
- Mix het ei erdoor.
- Meng vervolgens met de deeghaak de bloem met het zout er beetje bij beetje doorheen en kneed tot een deeg.
- Haal het deeg uit de kom en kneed nog even snel met hand door.
- Verpak in vershoudfolie en leg ca. 2 uur koud weg.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ca. 0,5 cm
- Maak met de koekjesstempel afdrukken in het deeg en gebruik een uitsteekring om de koekjes uit te steken.
- Leg de stempelkoekjes voorzichtig op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak in 13 tot 15 minuten goudbruin en gaar.
- Leg de koekjes zodra mogelijk voorzichtig over op een rooster en laat verder afkoelen.


Tips & Tricks bij de stempelkoekjes:
- De koekjes worden tijdens het afkoelen hard.
- Als de koekjes aan de onderkant bruin beginnen te kleuren zijn de stempelkoekjes klaar.
- Bewaar de stempelkoekjes in een luchtdichte trommel
- Zorg dat het stempelkoekjes deeg ten aller tijden goed koud is. Dit zorgt ervoor dat de koekjes hun vorm goed houden.
- Mocht je de stempelkoekjes in 2x bakken. Zorg er dan voor dat de bakplaat afgekoeld is alvorens je de tweede lading erop legt.
- Er zijn voor het uitrollen van deeg speciale houten stokjes verkrijgbaar. Deze stokjes zorgen ervoor dat het deeg overal dezelfde dikte heeft. Hierdoor bakken de stempelkoekjes mooi gelijk.
- Het stempelkoekjes deeg laat zich goed invriezen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Hoe lang kan ik het deeg in de koelkast op voorhand maken en bewaren?
Hoe lang kan dit in de diepvries?
Alvast bedankt!
Deeg is zo’n 3 dagen in de koelkast houdbaar en zo’n 3 maanden in de vriezer. Veel plezier met het bakken van de stempelkoekjes.
Beste, hoe lang blijven de koekjes na het bakken goed?
In een goed afgesloten trommel blijven de stempelkoekjes zeker wel 1 a 2 weken goed. Veel bakplezier.
Is het ook mogelijk om een smaakje aan het deeg toe te voegen? Zoja waar zou je uit kunnen kiezen? En hoeveel kan ik erin doen?
In het geval van deze stempelkoekjes is gekozen voor de smaak van vanille. Je kunt de vanille suiker veranderen voor gewone en een druppeltje van een of ander extract toe voegen. Ook kun je cacao gebruiken om chocolade koekjes te maken. Ik kan echter niet te zeggen welke hoeveelheid dat zal moeten zijn. Heb dat zelf nog niet uitgeprobeerd. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Veel bakplezier.
Hallo!
Mijn zoontje is allergisch aan koemelk, dus ik ben op zoek naar een melkvrij recept voor stempelkoekjes … Heb jij misschien tips? En is het oké om er minder suiker bij te doen, of is het belangrijk de hoeveelheden precies te volgen om mooie koekjes te krijgen?
Dankjewel!!
Sanne
Beste Sanne, Ik heb zelf nog niet eerder melk vervangen voor een koemelkvrije variant. Heb even op internet gezocht en je kan de melk vervangen voor een lactose vrije variant. Niet iedere vervanger zal het qua smaak even goed doen. Kies om die reden voor een zo neutraal mogelijke vervanger. Hazelnootmelk, amandelmelk, sojamelk zijn goede vervangers. Suiker in een recept is wel belangrijk voor de structuur van het koekje. In dit recept zal ik niet teveel spelen met de suiker. Juist omdat de vorm van de stempel of de uitsteker goed moet zijn. Ik probeer altijd waar kan al minder suiker te doen. Veel bakplezier.
Hallo, dient de bloem zelfrijzend te zijn? Of beter niet?
Bedankt
Beste Joke, voor de stempelkoekjes word gebruik gemaakt van gewone bloem. In zelfrijzend bakmeel zit bakpoeder. Bakpoeder zal ervoor zorgen dat de stempel niet goed zichtbaar blijft en dat is net hetgeen wat je bij stempelkoekjes niet wilt. Veel bakplezier.
Hoeveel koekjes kan je ong maken met dit recept? 🙂
Bedankt!
Ik zou eerlijk gezegd niet kunnen zeggen hoeveel stempelkoekjes je hier mee kan maken. Dit is sterk afhankelijk van de dikte van het uitrollen en ook van de grote van de stempel. Waar ook nog verschil in kan zitten.
Hoi,
Op welke stand zet jij je oven?
Alvast bedankt
Ik gebruik standaard onder- en bovenwarmte in mijn oven. Veel bakplezier.
Hoeveel graden
De oven word voorverwarmd op 175 graden. Op die temperatuur bak je vervolgens ook de stempelkoekjes af.
Hoi,
Ben helemaal geen bakker, maar had een stempel gekocht met een tekst speciaal voor m’n dochter, die is morgen jarig. Dus ben ik aan de slag gegaan. Vond het best een uitdaging. Had ook geen idee hoe het deeg eruit moest zien.
Het is gelukkig een duidelijk recept met goede uitleg. Had geen houten stokjes om de dikte te bepalen. In plaats daarvan heb ik breinaalden gebruikt 🙂
Heb 100 g van de gewone bloem vervangen door Zeeuwse bloem. Had ik toevallig een keer gekocht. Zou heel krokante koekjes geven. Daarnaast heb ik de zest van 1 kleine citroen toegevoegd.
Ze zijn super goed gelukt! Heel krokant en met een heerlijke lichte citroen smaak. Alhoewel ik het best een hoop werk vind, is het zeker voor herhaling vatbaar!
Bedankt voor het delen van dit recept!
Het recept krijgt natuurlijk 5 sterren 🙂
Bedankt voor de reactie.
Graag gedaan. Wat ontzettend leuk om te horen. Bedankt voor de enthousiaste reactie en goede tip met de breinaalden.