Een sprits is een koekje welke al sinds de 16de eeuw in Nederland en België gebakken word, maar wie denkt dat de sprits uit Nederland kom heeft het mis. de sprits komt namelijk uit Duitsland. De naam sprits is een verbastering van het Duitse Spritzkuchen wat opgespoten gebak betekend.
Een sprits word gemaakt van boter, bloem en vanille doormiddel van een wrijfdeeg. Een wrijfdeeg is een boterdeeg waar veel lucht in zit. Dit kan je met de hand doen, maar je kunt ook de machine voor het spritsdeeg gebruiken. Een sprits word met meerdere spritsen tegelijk gebakken en in lange repen op een bakplaat opgespoten. Na het bakken van deze spritsrepen worden de repen direct in stukjes gesneden. Zo ontstaat het sprits koekje.
Een bekende variatie van de sprits is een sprits waarbij de helft in de chocolade is gedompeld. Ook zie je in de winkels veel half om half koeken. Dan is de sprits voor de helft van vanilledeeg en de andere helft van chocoladedeeg. Het sprits koekjes bestaat al zo lang. Zodoende zijn er veel sprits recepten en sprits recept variaties te vinden.
De sprits staat vooral bekend om zijn brosheid. Een sprits hoort als het ware in de mond makkelijk uit elkaar te vallen. Als dat het geval is weet je dat je de sprits goed gebakken heb.
Er kan bij het bakken van een sprits nogal het een en ander misgaan. Zo zie je bijvoorbeeld op de foto van de spritsen die ik gebakken heb dat de sprits iets te veel is uitgelopen. Dit deed echter totaal niet af aan de sprits. De spritsen waren heerlijk qua smaak en textuur. Zodoende heb ik besloten om deze sprits foto gewoon te gebruiken, want met bakken gaat het niet altijd zoals je zou willen misschien. Maar ook als het eindresultaat er iets minder uitziet kan deze nog altijd perfect zijn van smaak en textuur. Er zijn een hoop tips & tricks te vinden voor het bakken van spritsen. Onder het recept lees je een deze tips & tricks waardoor je de kans op succes zo groot mogelijk maakt. En vergeet niet, aldoende bakt men.
Onderstaand sprits recept is voor ca. 20 spritsen. Je hebt voor dit sprits recept een goede spuitzak met een kartel spuitmondje van ca. 12 mm doorsnede nodig.
- 200 gram zachter boter
- 1 ei
- 110 gram witte basterdsuiker
- snuf zout
- 1 zakje vanillesuiker (=14 gram)
- 225 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- rasp van ½ citroen
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Mix de boter met het ei.
- Mix de basterdsuiker, vanillesuiker, zout en citroenrasp erdoorheen.
- Zeef de bloem met de bakpoeder en mix dit op de laagste stand door het botermengsel.
- Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkbank. Wrijf het met je handen nog even goed door elkaar.
- Doe het spritsdeeg in een spuitzak met kartelmondje van ca. 12 mm.
- Spuit zigzag banen van ca. 3 cm breed op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de spritsen in ca. 20 minuten goudgeel.
- Snij de repen direct als deze uit de oven komt in spritsen.
- Laat volledig afkoelen.
Tips & Tricks bij het sprits recept:
- Hou tijdens het bakken de sprits in de gate dat deze niet te donker word.
- Het opwrijven van het spritsdeeg na het gebruik van de keukenmachine zorgt voor extra luchtigheid in het deeg. Dit komt de sprits uiteindelijk ten goede. Naast dat het voor de luchtigheid van het spritsdeeg zorgt word het deeg hierdoor ook wat soepeler waardoor je uiteindelijk de spritsrepen wat makkelijker opspuit.
- Het opspuiten van de spritsen vergt wel wat kracht. Zorg voor een stevige spuitzak. Mocht het deeg te stug zijn kan je het deeg nog een beetje zachter kneden in de spuitzak.
- Een sprits kan het beste gemaakt worden met een combinatie van Zeeuwse bloem en patentbloem. Door deze 2 te combineren krijgt de sprits de ideale brosheid. Echter is Zeeuwse bloem niet zo toegankelijk voor iedereen. Zodoende is er in de sprits recept enkel gebruik gemaakt van patentbloem.
- Let er goed op dat je oven de juiste temperatuur heeft, word een sprits te heet gebakken zal deze sneller uitlopen.
- Het klopt dat het deeg aan je handen plakt als je deze nog even goed door wrijft met je handen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Calico zegt
Welke spuitzak gebruikt u? Veel spuitzakken zijn niet stevig genoeg voor spritsdeeg. Ik had een katoenen, maar die was niet goed schoon te krijgen en scheurde uiteindelijk ook uit.
Bakkenderwijs zegt
Ik heb ooit, ik dacht bij de Makro, 100 spuitzakken op rol gekocht. Deze zijn van het merk Papstar. Het zijn transparante zakken van 1,8 liter en hebben een formaat van 23 x 46 cm. Ook staat erbij dat het 3 laags zijn. Je scheurt de spuitzak van de rol en knipt dan een stukje voor het tuutje eraf. Indien mogelijk was ik de spuitzak en gebruik ik deze meerdere malen.