Spitzbuben zijn echte adventkoekjes. Het zijn als het ware 2 boterkoekjes op elkaar. Van deze 2 koekjes heeft bij spitzbuben het bovenste koekje een gat en is deze gevuld met jam. Spitzbuben komen veel voor in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Adventkoekjes bakken is een traditie in deze landen.
Of spitzbuben oorspronkelijk uit Oostenrijk, Duitsland of Zwitserland komt heb ik niet terug kunnen vinden. De taal van het koekje, spitzbuben doet iig vermoeden het het uit 1 van deze 3 landen komt.
Spitzbuben vanuit het Duits vertaald betekend boefjes of deugniet. Doordat je 2 koekjes op elkaar te plakt worden ze ook wel sandwichkoekjes genoemd.
Voor de spitzbuben op de foto heb ik ronde uitstekers gebruikt. Deze had ik op het moment van het bakken bij de hand. Je kunt spitzbuben met iedere uitsteekvorm maken. Omdat het echte adventkoekjes zijn, kan het ook leuk zijn om bijvoorbeeld een kleine ster uit het koekje te steken.
Met dit spitzbuben recept bakte ik zo’n 20 a 25 koekjes. Het ligt een beetje aan de grote van de uitsteekrondjes hoeveel spitzbuben je er exact uithaalt.
Rating

- 225 gram roomboter
- 110 gram suiker
- 16 gram vanillesuiker (= 2 zakjes)
- 1 ei
- 375 gram bloem
- 100 - 150 gram jam naar keuze
- poedersuiker om te bestrooien
- Mix de boter met de suiker zalvig in ca. 10 minuten.
- Mix het ei erdoorheen.
- Kneed de bloem erdoor.
- Als het goed door elkaar zit kneed het met je handen tot een bal en druk deze iets plat.
- Verpak in vershoudfolie en leg minimaal een half uur koud weg.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 2 a 3 mm.
- Steek rondjes uit het deeg.
- Leg de rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Steek uit de helft van de rondjes nog een kleiner rondje zodat het een koekje met een gat word.
- (Waarschijnlijk zal je de spitzbuben in meerdere keren afbakken)
- Bak in 10 - 12 minuten gaar.
- Laat de koekjes wat afkoelen.
- Smeer op het koekje zonder gat een dot jam.
- Plak het koekje met gat hierboven op.
- Bestrooi de spitzbuben met poedersuiker.



Tips & Tricks bij het spitzbuben recept:
- Waarschijnlijk passen de spitzbuben niet in 1 keer in de oven. Je zal dan meerdere keren moeten afbakken.
- Je kunt de bovenkant van de spitzbuben ook eerst bestrooien met poedersuiker en deze daarna op het andere koekje plakken.
- Spitzbuben horen licht van kleur te zijn. De randjes van de onderkant kunnen iets beginnen met kleuren. Laat de koekjes dus niet te donker worden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Wat een super leuk recept. Hoe lang kan je de koekjes bewaren? Alvast bedankt!
Bedankt voor je reactie. De spitzbuben kan je het beste in een metalen koektrommel bewaren. Het is lastig om exact te zeggen hoelang je de koekjes kunt bewaren. Over het algemeen is dit wel rond de 4 weken. Al is dit ook afhankelijk van de ingrediënten en omstandigheden.