Een tijdje geleden maakte ik voor het eerst flapjacks. Een makkelijk koekje met een basis van havermout. Dit keer maakte ik een variatie daarop. En zo kwam het speculoos flapjacks recept tot stand. Met een basis van havermout en de toevoeging van speculoos.
De speculoos flapjacks worden gemaakt in een vierkante vorm van ca. 19 a 20 cm. Na het bakken worden de flapjacks in stukken gesneden. Afhankelijk van de grote zijn dit zo’n 16 flapjacks.
Speculoos flapjacks recept
Ingrediënten
- 250 gram boter
- 125 gram luchtbruine basterdsuiker
- 175 gram speculoos pasta
- 300 gram havermout
- 1 eetlepel ahornsiroop
- snuf zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Bekleed een vierkant bakvorm van ca. 20 cm met bakpapier en vet de (overige) randen goed in.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Voeg de suiker toe en roer tot deze helemaal opgenomen is.
- Voeg de speculoos het zout en de ahornsiroop toe en roer tot een geheel.
- Haal van het vuur en roer de havermout erdoor tot alles goed gemengd is.
- Schep in de bakvorm en druk de bovenkant goed strak aan (gebruik hiervoor bijv. de bolle kant van een lepel).
- Bak in 30 a 35 minuten goudbruin.
- Laat ca. 15 minuten in de vorm afkoelen voordat je de speculoos flapjacks op een rooster verder laat afkoelen.
- Snij in stukken. (Voor 16 stukken snij horizontaal en verticaal in 4 rijen.)
Tips & Tricks bij de speculoos flapjacks:
- De flapjacks kunnen door de hoeveelheid boter nog flink wat vettig zijn. Dit kun je eventueel wat weg deppen met keukenrol.
- Vind je de speculoos flapjacks te smeuïg nog van binnen nadat je ze heb aangesneden. Zat ze dan nog even op een bakblik bekleed met bakpapier in een voorverwarmde oven voor 5 a 10 minuten.
- Je kunt alle merken speculoos pasta gebruiken die er te krijgen zijn. Echter is de ene pasta wel sterker van smaak als de andere. Dit kan een verschil in het eindresultaat geven.
- Liever “gewone” flapjacks maken? Vind hier het flapjacks recept.
- Wanneer de speculoos zich afscheid van de boter. Langzaam door verwarmen en goed roeren. Een beetje is niet erg. Dat kan je gewoon mengen met de havermout. Ook kun je er eventueel even een mixer opzetten om alles goed te mengen met elkaar.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie