Snickerdoodles zijn simpele crunchy Amerikaanse koekjes. Deze koekjes zijn misschien niet zo bekend als de chocolate chip cookies. Misschien dat na dit snickerdoodles recept daar weleens verandering in komt.
Een snickerdoodle is erg makkelijk te maken koekje. En het mooie eraan is dat je de ingrediënten vaak al in huis heb. Voor snickerdoodles heb je geen Snickers nodig. Dat wat de naam misschien wel deed vermoeden. Er komt aan dit koekje helemaal geen chocolade te pas. Een snickerdoodle kan je omschrijven als een kaneelkoekje. Of meer een koekje met een vleugje kaneel.
Als de naam niet van Snickers komt waar komt de naam snickerdoodle dan vandaan? De naam snickerdoodle is waarschijnlijk een verbastering geweest van het Duitse Schneckennudel. Of het is gewoon een verzinsel. Een tijd lang is het in New England namelijk een traditie geweest om aparte koekjesnamen te bedenken.
Snickerdoodles zijn er in 2 varianten. de knapperige en de knapperige van buiten, zacht van binnen variant. Beide varianten snickerdoodle zien er echter van buiten hetzelfde uit. Een koekje met een gebarsten oppervlakte.
Een snickerdoodle word gemaakt van boter, suiker en bloem. Vervolgens word het koekje door kaneelsuiker gerold. Ook worden er weleens eieren of bakpoeder aan het deeg toegevoegd om het deeg te laten rijzen.
Onderstaand snickerdoodles recept is voor 15 – 20 koekjes.
- 125 gram roomboter
- 135 gram suiker
- 180 gram bloem
- 1 ei
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- snuf zout
- 1 theelepel vanille extract
- voor de kaneelsuiker
- 30 gram suiker
- ca. ¾ eetlepel kaneel
- Mix de boter met de suiker licht romig.
- Mix het vanille extract erdoor.
- Mix het ei erdoor.
- Zeef de bloem met het bakpoeder, de baking soda en het zout.
- Voeg beetje bij beetje aan het botermengsel toe en kneed tot een deeg.
- Verpak in vershoudfolie en leg ca. 1 uur koud weg.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Maak bolletje van ca. 3 cm diameter van het deeg.
- Meng de suiker met het kaneel voor de kaneelsuiker.
- Rol de bolletjes deeg door de kaneelsuiker.
- Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en druk ze iets plak.
- Leg de koekjes met veel ruimte uit elkaar. Ze zullen in de oven uitlopen.
- Bak de snickerdoodles in 8 a 9 minuten gaar.
- Laat iets afkoelen op de bakplaat voor je ze op een rooster verder laat afkoelen.
Tips & Tricks voor de snickerdoodles:
- Je kunt een kleine ijsknijper gebruiken om de bolletjes deeg te maken.
- Het deeg van de snickerdoodles kan wat zacht zijn. Zorg ervoor dat het niet te warm word in je handen. Dan kan het nog weleens gaan plakken.
- Je kunt naar smaak iets meer of minder kaneel aan de kaneelsuiker toevoegen. Of als je niet van kaneel houd het helemaal weglaten. In dat geval is het misschien geen echt snickerdoodle, maar wel een erg lekker koekje.
- Bewaar de snickerdoodles in een luchtdichte trommel.
- Deze snickerdoodles zijn knapperig van buiten en nog iets wat zacht van binnen.
- Laat de snickerdoodles niet te donker worden in de oven.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie