
Shortbread
Shortbread wordt in Nederland ook wel zandgebak genoemd. Shortbread is een soort zandkoekje wat zijn oorsprong vind in Groot Brittannië.
De ingrediënten van shortbread zijn van oorsprong bloem boter en suiker. In onderstaan recept voeg ik nog rijstmeel en een snufje zout toe. In totaal dus 5 ingrediënten om deze heerlijke shortbread op tafel te zetten. Het recept heb ik een paar jaar geleden voorbij zien komen op de televisie bij Lorraine Pascal. Zij vertelde in dat programma erbij dat het een familierecept is die ze ooit van haar Poolse oma heeft gehad.
Het wordt gemaakt met boter en omdat boter vroeger een luxe product was werden shortbread eigenlijk alleen met kerst en oud en nieuw gekocht. Dus echt een traditioneel koekje voor deze tijd van het jaar.
Meer informatie over het onstaan van shortbread vind je hier.
Door de volle romige boterige smaak en het zoete van de suikerkristallen is shortbread moeilijk te weerstaan. Je kan er met hartenlust op experimenteren met wat kaneel, chocolade of zelfs lavendel. Je kunt het zo gek niet bedenken. Shortbread is heerlijk bij de koffie of thee.

- 130 gram boter
- 60 gram suiker + extra om te bestrooien
- 130 gram tarwebloem
- 60 gram rijstmeel
- snufje zout
- Mix de boter met de suiker luchtig (Dit duurt ongeveer 10 a 15 minuten).
- Mix vervolgens de overige ingrediënten door het botermengsel.
- Verdeel het deeg in een bakblik met een diameter van 20 cm en druk dit goed aan.
- Snij met een mes de bovenlaag in achten en prik gaatje in het deeg.
- Zet een half uur in de koelkast weg.
- Verwarm intussen de oven op 170°C.
- Bak het shortbread 30 a 35 minuten.
- Strooi direct uit de oven kristalsuiker eroverheen en laat vervolgens afkoelen.
Tips & Tricks bij het shortbread:
- Voor de sier kan je met je vinger een golfpatroontje in de rand drukken.
- Shortbread is echt een “boter” gebak, een goede kwaliteit boter betekend veel voor de smaak.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie