Wat doe je als je nog eiwitten over heb van bijvoorbeeld een gerecht? Je bakt schuimpjes. Naast dat schuimpjes leuk zijn om te maken zijn ze nog eens lekker ook.
Je kunt ze in allerlei vormen en maten maken. Met de kerst kun je bijvoorbeeld kerstboompjes of kerstkransjes spuiten en met Valentijn een hart.
Naast vormpjes kun je ze ook kleuren met kleurstoffen en er een smaakje aangeven met bijvoorbeeld aroma’s.
Onderstaand recept is een basis recept voor schuimpjes. Het aantal is moeilijk aan te geven, dit is afhankelijk van de grote. Ik had met onderstaand recept anderhalf a twee bakplaten vol.
Schuimpjes recept
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 100 gram kristalsuiker
- 100 gram poedersuiker
- 10 gram maïzena
- snuf zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 90°C
- Klop het eiwit met de kristalsuiker en de snuf zout stijf.
- Zeef de poedersuiker en de maïzena boven het eiwitschuim en vouw deze er voorzichtig doorheen.
- Spuit met een spuitzak met spuitmondje de schuimpjes op een bakblik bekleed met bakpapier.
- Bak kleine schuimpjes een uur en grotere schuimpjes 2 uur.
Tips & Tricks bij de schuimpjes:
- Spatel niet langer dan nodig is. Zo voorkom je dat het schuim zijn luchtigheid verliest.
- Zorg ten alle tijden dat je gereedschap goed vet vrij is. Maak het eventueel schoon mat wat citroensap.
- Heb je geen spuitzak in huis kan je ook twee lepeltjes gebruiken om kleine hoopjes te maken op het bakpapier.
- Mocht je smaakjes of kleurstoffen toe willen voegen, probeer dan niet teveel vocht toe te voegen waardoor de schuimpjes in kunnen zakken.
- Schuimpjes groeien niet in de oven, je kunt je bakblik dus flink vol spuiten.
- Hou je van erg zoet, voeg dan nog 20 tot 50 gram suiker toe.
- Je kunt meerdere bakplaten boven of onder elkaar plaatsen in de oven.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie