Met deze rondo’s ging ik aan de slag voor de Bakbijbel boekreview. Het recept is dus afgeleid uit het recept in de Bakbijbel. Het is in eigen woorden verteld en een heel klein beetje aangepast. Zo word er in het originele recept gebruik gemaakt van 150 gram patentbloem en 150 gram Zeeuwse bloem.
Wat zijn rondo’s?
De rondo is afgeleid van de gevulde koek. Eigenlijk zijn rondo’s gewoon gevulde koeken alleen dan in een bepaalde vorm gebakken. Naast rondo’s heb je ook nog kano’s. Deze zijn hetzelfde als rondo’s alleen dan langwerpig gebakken in plaats van rond.
Voor het maken van rondo’s word gebruik gemaakt van bakringen. Deze worden ingevet op bakpapier gezet. In onderstaand recept voor rondo’s maak ik gebruik van een muffintray met 12 gaten. Ik heb zelf namelijk (nog) geen bakringen in huis en ik denk met mij menig thuisbakker niet. Met een muffintray kunnen de meeste wel aan de slag om rondo’s te maken.
Rondo’s worden gevuld met een amandelspijs. De bovenkant word met geklutst ei besmeerd en er word een amandel in de bovenkant van het deeg geduwd.
Gevulde koeken zijn typisch Nederlands en kom je vaak, per stuk verpakt, tegen in sportkantines en tankstations. Rondo’s kom je hier niet zo snel tegen. Deze zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt, maar zelf gebakken is toch wel een stukje lekkerder.
Rondo’s worden ook wel Amsterdammertjes genoemd. Ik heb geprobeerd terug te vinden waar die naam vandaan komt, maar heb dit nog niet kunnen vinden. Als iemand hier meer informatie over heeft, hoor ik het graag.
Onderstaand recept is voor 12 rondo’s

- voor het deeg
- 300 gram patentbloem
- 225 gram roomboter op kamertemperatuur
- ½ ei
- rasp van ¼ citroen
- ¼ theelepel zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 150 gram witte basterdsuiker
- voor de vulling
- 125 gram blanke amandelen
- 125 gram suiker
- rasp van ¼ citroen
- 1 ei
- 2 eetlepels water
- voor de bovenkant
- 12 blanke amandelen
- ½ losgeklopt ei
- Kneed alle ingrediënten voor het deeg door elkaar, kneed niet langer als nodig.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg minimaal een uur koud weg.
- Verwarm de oven voor op 190°C
- Vet een muffintray met 12 gaten in.
- Doe de amandelen, met de suiker, de citroenrasp, het ei en het water in een keukenmachine met messen en maal tot een zacht spijs.
- Rol ⅓ tot ½ van het deeg uit tot 0,5 cm dikte en steek er 12 rondjes uit voor de bovenkant van de rondo's (maat is de bovenkant van je muffintray).
- Verdeel het over gebleven deeg in 12en en bekleed de gaten van de muffintray, de bodem en de zijkanten.
- Doe de amandelspijs in een spuitzak en verdeel de spijs over de vormpjes.
- Plaats de cirkel bovenop de vulling en druk de randen voorzichtig aan.
- Bestrijk de bovenkant van de rondo's met het losgeklopte ei.
- Druk in iedere rondo een amandel in het deeg.
- Bak de rondo's in ca. 25 minuten mooi bruin.
- Laat iets wat afkoelen en verwijder ze uit de vorm.
- Laat de rondo's verder op een rooster afkoelen




Tips & Tricks bij de rondo’s:
- Je kunt ook bakringen/kookringen gebruiken om de rondo’s te maken.
- Voor de vulling zou je ook kant en klare amandelspijs kunnen gebruiken. Mix dan 250 gram amandelspijs met een 1/2 ei en 2 theelepels water.
- Zoals al in de tekst geschreven kun je de patentbloem vervangen door een mengsel van 150 gram Zeeuwse bloem met 150 gram Patentbloem.
- Geen spuitzak in huis, gebruik 2 desserts lepeltjes om de amandelspijs over de rondo’s te verdelen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
De Rondo is bedacht door bakkerij de Ronde uit Bussum.
Opa van mijn ex man.
https://database.historischekringbussum.nl/node/60368
Bedankt voor de informatie. Vind het altijd interessant wat meer achtergrond over gebak te weten. Wat leuk te horen. Klopt het dat de rondo naam dan afgeleid is van de bakkerij naam? Ook enig idee waarom ze ook wel Amsterdammertjes worden genoemd?