Ranger cookies zijn koekjes met een knapperige buitenkant en een zachte chewy binnenkant. Chewy… Hoe vertaal ik chewy op de juiste manier. Een beetje zachte cake achtige, beetje plakkerige binnenkant. Ik weet niet wat de juiste vertaling is van chewy en of er wel een Nederlandse vertaling van het woord is. Hmm Google zegt taai… hmm… Weet niet of ik het daar helemaal mee eens ben. Hoe dan ook deze ranger cookies zijn echt top. Ieder die ze at vond ze heerlijk en lustte er later nog wel een.
Ik kwam bij het ranger cookies recept terecht toen ik koekjes wou maken met cornflakes. De cornflakes in ranger cookies maken het geheel wat knapperig. Naast cornflakes zit er ook nog havermout, bloem en kokos in ranger cookies. Een heerlijke combinatie.
Waar de naam vandaag komt, ik heb geen idee. De koekjes zijn Amerikaans, maar volgens Wikipedia hebben de Texas Rangers, of de plaatsen Rangers in Texas en Georgia niks met het koekje te maken. Op een andere plek kwam ik wel tegen dat het hier vandaan komt. En dat de ranger cookies ook wel “The Longer Ranger Cookie of “The Texas Ranger Cookie” werden genoemd. Het recept schijnt ook te lijken op een koekjes dat het cowboy cookie heet. Deze bevat havermout, chocolade chips en pecannoten. Wie zal het zeggen of dit het geval is. Als je er op die manier naar kijkt komt het misschien wel van het beroep ranger, wat een soort van boswachter is.
In het geval van de boswachter verklaard het wel de grote van de ranger cookies. Ranger cookies zijn vrij groot. En als je de hele dag buiten aan het werk bent dan lus je wel een flinke koek lijkt mij.
Nu zou ik ranger cookies kunnen vertalen naar ranger koekjes, of zelfs boswachter koekjes, maar dat dekt de lading in beide gevallen toch niet. Als in het Nederlands de ranger koekjes bekend waren geweest was het een ander verhaal, maar in dit geval zeggen ranger cookies het meer. Zodoende geen ranger koekjes, maar gewoon de originele naam: ranger cookies.
Het ranger cookies recept is voor ca. 25 koeken.
- 225 gram boter
- 200 gram basterdsuiker
- 175 gram kristalsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eieren
- 1 theelepel baking soda
- ½ theelepel bakpoeder
- 225 gram bloem
- 150 gram havermout
- 60 gram cornflakes
- 50 gram kokosrasp
- ½ theelepel zout
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Mix de boter met de basterdsuiker, kristalsuiker, vanille extract en zout romig.
- Mix de eieren erdoorheen.
- Zeef de bloem de baking soda en het bakpoeder en mix deze in etappes door het botermengsel.
- Spatel (NIET mixen) voorzichtig de havermout, cornfakes en kokosrap erdoorheen.
- Schep met twee eetlepel of een ijslepel hoopjes op de bakplaat bekleed met bakpapier. Hou flink tussenruimte tussen de hoopjes, de koeken zullen tijdens het bakken uitlopen.
- Bak de ranger cookies in 10 a 12 minuten goudbruin.
- Herhaal met de rest van het deeg.
- Laat ze even afkoelen op de bakplaat en haal ze vervolgens van de bakplaat af om verder af te laten koelen.
Tips & Tricks bij de ranger cookies:
- Als de ranger cookies gebakken zijn zullen deze heel slap zijn. Ze worden steviger als ze afkoelen. Je kunt ze eventueel met bakpapier en al van de bakplaat af trekken.
- Mocht je de ranger cookies te groot vinden dan kun je er voor kiezen deze kleiner te bakken. Houd er dan wel rekening mee dat de baktijd misschien wat korter zal zijn.
- De ranger cookies lopen net als kletskoppen heel erg uit en verdrievoudigen zich qua grootte in de oven. Houd hier rekening mee anders heb je i.p.v. meerdere koekjes, 1 grote plaatkoek.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie