
Pecannoten karamelkoek recept
Pecannoten karamelkoek is een koek met een spijsvulling. In deze spijsvulling zit karamel en gehakte pecannoten verwerkt. Het is een erg lekkere koek die een beetje te vergelijken is met een gevulde koek. Echter geven de gehakte pecannoten meer bijt en is de smaak natuurlijk wel iets anders.
Ik maakte kennis met het pecannoten karamelkoek recept toen ik de Bakbijbel voor de eerste keer doornam. Over het bakboek heb ik reeds een boekreview geschreven. Het recept is in eigen woorden geschreven en er zit 1 kleine aanpassing in.
Nu was ik opzoek om iets te bakken wat ik makkelijk mee kon nemen in de auto. De temperatuur buiten speelde daarbij ook een rol. Zo dacht ik terug aan de pecannoten karamelkoek die ik eerder eens gemaakt had en bakte deze opnieuw. De eerste keer dat ik hem maakte maalde ik de pecannoten met de spijs mee. Deze keer hakte ik ze fijn. Je krijgt dan wat meer bijt in de koek.
De pecannoten karamelkoek word gebakken in een boterkoekvorm van 22 cm en is voor zo’n 12 stukjes.
Rating

- voor het deeg
- 125 gram roomboter
- 100 gram witte basterdsuiker
- ¼ theelepel zout
- 1½ theelepel bakpoeder
- citroenrasp van ½ citroen
- 1 eidooier
- 1 ei
- 225 gram bloem
- voor de vulling
- 140 gram suiker
- 60 gram blanke amandelen
- 1 ei
- 150 gram gehakte pecannoten
- verder nodig
- 1 eiwit
- 12 pecannoten
- Kneed alle ingrediënten voor het deeg door elkaar met een keukenmachine en vorm er met de hand een bal van.
- Verdeel het deeg in 2 stukken van ⅓ en ⅔ deel.
- Verpak de 2 delen in vershoudfolie en leg deze minimaal een uur koud weg.
- Doe voor de vulling 100 gram suiker met 30 milliliter water in een steelpannetje met dikke bodem.
- Verhit op middelhoog vuur tot je een mooie karamelkleur krijgt.
- Giet de karamel op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat volledig afkoelen.
- Breek de afgekoelde karamel in stukken.
- Doe de overige 40 gram suiker met de amandelen, het ei en de karamelstukken in een keukenmachine en mix dit tot een spijs.
- Haal het spijs uit de machine en meng de gehakte pecannoten erdoorheen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Vet een boterkoekvorm van 22 cm diameter in.
- Rol de ⅔ deel van het deeg uit tot een ronde plak en bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm hiermee.
- Strijk het spijsmengsel hierover uit.
- Rol het ⅓ deel van het deeg uit tot een plak met een diameter van 22 cm en dek hiermee de vulling af.
- Druk de randen iets aan en snijd het overstekende deeg weg.
- Bestrijk de bovenkant met het eiwit.
- Verdeel de pecannoten over de bovenkant.
- Bak de pecannoten karamelkoek in 25 a 30 minuten goudbruin en gaat.
- Laat de koek in de vorm afkoelen.





Tips & Tricks bij de pecannoten karamelkoek:
- Je kunt de pecannoten in plaats van de hakken ook malen met de spijs. Je krijg dan een meer compacte massa en iets minder bijt.
- Het citroenrasp kan je een beetje naar smaak toevoegen of zelfs weglaten als je hier niet van houd.
- Heb je amandelen met een vliesje in huis. Geen probleem, met deze how to amandelen ontvellen maak je ze gemakkelijk zelf blank.
- Mocht je het niks vinden om karamel te maken dan kun je ook de in plaats van karamel suiker aan het spijs toevoegen. Je hebt dan echter geen karamelkoek maar een pecannoten koek.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Ik maak deze koek nu voor de 2e keer, want ik vind hem echt masterlijk lekker !! En erg leuk om te maken ook.
Bedankt voor het enthousiaste bericht. Ik vind de pecannoten karamelkoek ook echt een topper 🙂