De Nutella kerstboom is een bladerdeeg kerstboom. Het lijkt misschien moeilijk, maar de Nutella kerstboom is alles behalve moeilijk. Als je de stappen volgt kan er eigenlijk niet veel misgaan en zet je in een handomdraai een heerlijke kerstboom van bladerdeeg op tafel.
Nu is de bladerdeeg kerstboom met Nutella een van de bekendste, maar je kunt met deze bladerdeeg kerstboom naar hartenlust variëren. Nu kan ik alvast een variatie tip geven en dit is zeker geen verkeerde. De ene vind de Nutella kerstboom lekkerder, de ander… en hier komt de tip gelijk… de speculoos kerstboom. Ook zijn deze twee smaken goed te combineren. Als met 1 ding niet te twisten is, is het wel smaak en dat zie je maar weer.
- 2x 270 a 300 gram bladerdeeg (bijv. 2x Tante Fanny bladerdeeg)
- 2 a 3 eetlepels Nutella pasta
- 1 ei geklutst
- Verwarm de oven voor op 190°C
- Rol (als het geen kant en klare plakken zijn) het bladerdeeg uit tot 2 plakken van ca. 40 bij 25.
- Leg 1 plak bladerdeeg voor je op een bakpapiertje en zet er zachtjes een langwerpige driehoek op uit. Laat hierbij aan de onderkant ca. 5 cm vrij voor het stammetje.
- Smeer de Nutella pasta binnen de driehoek.
- Rol de tweede bladerdeeg plak voorzichtig op en rol deze van boven naar beneden uit over de eerste plak.
- Snijd nu eerst de schuine lijnen langs de Nutella pasta.
- Snijd vervolgens de horizontale lijnen aan de onderkant van de Nutella pasta en laat in het midden een aantal cm open voor de stam.
- Snijd het opengelaten gedeelte recht naar beneden voor het stammetje.
- Geef heel lichtjes de stam lijn aan. Dik beginnen en smal weglopend naar boven.
- Snij van benden naar boven horizontale lijnen, steeds tot aan de stam. Dit zal ongeveer om de 2 cm zijn.
- Als aan beide kanten de takken zijn gesneden begin je van beneden af aan met het draaien van de takken. De onderste takken zullen 2 keer gedraaid worden verder naar boven zullen de takken nog maar 1 keer gedraaid worden. Je merkt vanzelf waar dit gebeurt.
- Smeer de gehele bladerdeeg kerstboom in met het geklutste ei.
- Bak de Nutella kerstboom zo'n 12 a 15 minuten goudbruin.
- Bestrooi de Nutella kerstboom eventueel met poedersuiker voor het serveren.
Tips & Tricks bij de Nutella kerstboom:
- Met dit idee kan je naar hartenlust variëren. Zo verander je de Nutella kerstboom makkelijk in een speculoos kerstboom of een chocolade kerstboom. Ook kan je er een hartige variant van maken met bijvoorbeeld pesto.
- De afgesneden stukken bladerdeeg hoef je niet weg te gooien. Met de schuine plakken kun je bijvoorbeeld een halve kerstboom maken. En met de plakjes van onderuit kun je bladerdeeg stengels maken. Of je kunt er een ster uitsnijden en deze als piek op de kerstboom zetten.
- Tante Fanny bladerdeeg is het makkelijkste en het snelste omdat het kant en klare plakken zijn.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Esmeralda Weber zegt
Kan dit ook een avond van te voren klaar gemaakt worden?
Bakkenderwijs zegt
Bladerdeeg word na een dag minder krokant. Je zou er wel voor kunnen kiezen om het een dag eerder te maken en dan op de dag zelf af te bakken. De Nutella kerstboom zal wel lastig te verplaatsen zijn. Zorg er in dat geval voor dat je tot het afbakken de boom luchtdicht verpakt en de Nutella kerstboom al klaar ligt op een bakplaatje. Wanneer je al gebakken bladerdeeghapjes een dag later weer wat krokanter wil maken kan dat door de oven voor te verwarmen op 225 graden en de hapjes 5 minuten op te piepen.