Mummie koeken zijn eigenlijk pompoen koeken met kleine oogjes. Het deeg word zo gerangschikt dat er een soort van mummie ontstaat. De mummie koeken zijn erg leuk om te maken voor de aankomende Halloween.
Het idee van deze mummie koeken kwam ik tegen bij OMGchocolatedessert. Alle credit voor het idee gaan dan ook naar haar. Het recept heb ik omgerekend en aangepast.
Halloween is een feestdag die steeds populairder word in Nederland en België waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan om snoepjes op te halen. Hierbij zeggen ze dan trick or threat. Het verschil met het verkleden tijdens de carnaval is dat met Halloween de verkleedkleren er allemaal wat enger uitzien. Zo komen veel skeletten en mummies voorbij. Dit komt voort uit de traditie om de kwade geesten te verdrijven. Naast dat kinderen langs de deuren gaan worden er ook steeds meer Halloween feesten georganiseerd voor de wat oudere kinderen en volwassenen.
Tijdens zo’n feest moet de boel natuurlijk leuk versierd worden en dan misstaan deze mummie koeken zeker niet op tafel. De mummie koeken worden gemaakt met pompoen. Het symbool van Halloween is een uitgeholde pompoen waar ogen uitgesneden zijn. Vaak verlicht met een kaarsje van binnen uit. Het is natuurlijk zonde om het vruchtvlees van de pompoen zomaar weg te gooien. Dat terwijl je er heerlijk mee kan bakken en koken. Pompoen is namelijk ook nog eens erg gezond. Lees in deze waarom is pompoen gezond er alles over.
Terug naar het mummie koeken recept. Met de Halloween in aantocht is het altijd leuk om in thema te bakken. We gaan dus snel aan de slag. Het recept is voor 12 koeken. Het zijn ovale koeken met een doorsnede van 8 bij 11 cm.
- voor het deeg
- 250 gram roomboter
- 375 gram patentbloem
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- paar eetlepels water (zo koud mogelijk)
- voor de vulling
- 150 gram pompoenpuree (zie tips & tricks onder het recept)
- 50 gram roomkaas
- 2 eetlepel basterdsuiker
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel nootmuskaat
- ⅛ theelepel piment
- 1 gesplitst ei
- voor de kaneelsuiker
- 1 eetlepel suiker
- ½ theelepel kaneel
- voor de oogjes
- oogjes gemaakt van wit met zwart fondant of kant er klare snoepoogjes
- Kneed voor het deeg de boter met de patentbloem, de suiker en het zout in een keukenmachine of mixer met deeghaken.
- Druppel beetje bij beetje wat water bij het deeg tot er een bal ontstaat.
- Kneed het deeg daarna met de hand nog even door en verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
- Rol de stukken deeg iets wat platgedrukt in vershoudfolie en leg deze voor ongeveer een uur in de koelkast.
- Roer voor de pompoenvulling de roomkaas met de suiker los.
- Roer hier vervolgens de pompoenpuree, de kaneel, de gember, de nootmuskaat en de piment erdoorheen.
- Meng als laatste het eigeel erdoorheen en zet afgedekt koud weg tot verder gebruik.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Haal 1 stuk deeg uit de koelkast en verdeel het in 12 bolletjes.
- Rol de bolletjes uit tot een ovaal van ongeveer 8 bij 11 cm doorsneden.
- Leg deze ovalen op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Verdeel het pompoenmengsel over de ovalen en laat aan de randen een klein stukje deeg rondom vrij.
- Smeer de vrije rand deeg in met eiwit.
- Haal het tweede stuk deeg uit de koelkast en rol dit uit tot een plak met een diameter van ongeveer 28 cm.
- Snijd van het deeg banen van ongeveer 1 cm en maak over het pompoenmengsel een kruislings patroon.
- Smeer de banen in met eiwit
- Meng voor de kaneelsuiker de suiker en kaneel met elkaar.
- Sprenkel de banen van de koeken in met wat kaneelsuiker.
- Bak de mummie koeken ca. 20 minuten in de oven tot goudbruin.
- Plaats de oogjes op de koeken.
- Zet de koeken als ze volledig afgekoeld zijn koud weg.
Tips & Tricks bij de mummie koeken:
- Voor de pompoenpuree: Verwarm de oven voor op 165°C. Maak de pompoen schoon en snijd deze in stukken. Leg de stukken pompoen op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie of bakpapier en bak de pompoenstukken 30 a 40 minuten tot het vruchtvlees van de pompoen zacht is. Pureer de stukken pompoen en druk de pompoen voor door een zeef.
- Als de pompoenpuree heel erg nat is knijp deze dan een beetje uit voor gebruik.
- De mummie koeken zijn als ze uit de koeling komen het lekkerste.
- Wil je geen mummie koeken, maar gewoon pompoenkoeken, laat de oogjes dan weg.
- Rol de plakjes deeg uit tussen 2 velletjes bakpapier, dan heb je minder last van dat het deeg vastplakt.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie