Kniepertjes zijn dunne knapperige koekjes welke je op kan rollen. Je hebt twee soorten kniepertjes. De plat gebakken kniepertjes en de opgerolde kniepertjes.
Kniepertjes worden ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. Dit is de opgerolde variant van de kniepertjes. De traditie verteld dat kniepertjes in december plat gebakken worden en vanaf nieuwjaarsdag als rolletjes. De platte kniepertjes symboliseren het oude jaar dat dan volledig ontvouwen is. Op nieuwjaarsdag begint een nieuw, nog onbekend jaar en dat word gesymboliseerd door het opgerolde kniepertje. En doordat het opgerolde kniepertje vanaf nieuwjaarsdag gegeten word, word dit kniepertje ook wel het nieuwjaarsrolletje genoemd.
Naast de opgerolde en de platte variant kniepertjes zit er nog een verschil tussen de twee. Nu is het mogelijk om van deze deeg variant kniepertjes ook nieuwjaarsrolletjes te maken. Je kunt deze kniepertjes als ze nog heet zijn oprollen. Echter worden de platte kniepertjes normaliter met een deeg gemaakt en de nieuwjaarsrolletjes met een beslag.
Een nadeel aan het bakken van kniepertjes is dat je er een speciaal “wafel” ijzer voor nodig heb. Iets wat je niet even voor een keertje in huis haalt. Zelf heb ik afgelopen kerst een oublie ijzer cadeau gekregen. Hier kan je goed kniepertjes mee maken. Kniepertjes lijken ook een beetje op oubliehoorns. Ze worden op dezelfde manier gebakken. Het verschil zit hem in dat kniepertjes een stuk zoeter zijn als oubliehoorns en in kniepertjes zit kaneel.
In de loop van de tijd en op verschillende plekken in Nederland zijn de kniepertjes ingeburgerd. Met de verschillen in accenten zit er ook verschil in hoe kniepertjes her en daar genoemd worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: knieperties, iezerkoekies, kniepkoukies en knieperkes. Verschillende namen die allemaal hetzelfde knapperige koekje bedoelen.
Onderstaand kniepertjes recept is voor ca. 35 kniepertjes.
Rating
- 250 gram bloem
- 60 gram roomboter
- 175 gram witte basterdsuiker
- 16 gram vanillesuiker (= 2 zakjes)
- 2 eetlepels water (=30 ml)
- 1,5 dessertlepel kaneel (=3 gram)
- 1 ei
- Zeef de bloem met de kaneel.
- Mix de roomboter met de basterdsuiker en vanillesuiker romig.
- Mix het ei erdoorheen.
- Voeg het water toe en meng dit erdoor.
- Kneed vervolgens het bloemmengsel erdoorheen tot je een mooi deegje heb.
- Maak bolletjes van het deeg van ca. 15 gram per stuk.
- Leg de deegbolletjes minimaal een uur koud weg.
- Laat het "wafel" ijzer goed heet worden op de hoogste stand.
- Leg een deegbolletje in het midden van het wafelijzer en druk het wafelijzer 10 seconden stevig dicht.
- Laat het kniepertje nog 30 seconde tot 1 minuut (afhankelijk van de kwaliteit van je wafelijzer) doorbakken.
- Verwijder het kniepertje voorzichtig met behulp van een pannenkoekmes en leg het kniepertje op een een platte ondergrond bekleed met bakpapier.
- Laat het kniepertje volledig afkoelen.
Tips & Tricks bij de kniepertjes:
- Afhankelijk van de kwaliteit van je “wafel” ijzer duurt een kniepertje zo’n 40 seconden tot 1 minuut 10 om te bakken. Het kan in sommige gevallen zelfs nog iets langer duren. Hou je eerste kniepertje goed in de gate en je kan zo precies zien hoelang jou kniepertjes nodig hebben.
- Kniepertjes zijn buigzaam als ze nog warm zijn. Als ze afkoelen worden ze hard en knapperig.
- Je kunt kniepertjes als ze nog warm zijn om een pollepel rollen, zo krijg je nieuwjaarsrolletjes.
- Voor kleinere kniepertjes gebruik 10 gram per bolletjes, voor grotere kniepertjes 20 gram.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Henk zegt
Kies toch maar voor een goede bereidingswijze.
Niet zoals hier omschreven!!
Rolletjes en knieperties worden nl. op verschillende manier bereid en gebakken!!
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor uw reactie op het kniepertjes recept. Ik denk echter dat u niet de volledige tekst gelezen heeft. Hier staan de verschillende bereidingswijzen van de kniepertjes en nieuwjaarrolletjes beschreven en waar deze in verschillen van elkaar. In de Tips & Tricks staat enkel de mogelijkheid vermeld. In de bovenstaande tekst is daar meer over te lezen. Mocht er iets staan wat niet klopt hoor ik dit graag dan kan ik dit eventueel aanpassen.
Manon Jansen zegt
Tot 2x toe dot recept geprobeerd en helaas 2x toe niet goed gelukt.
Bakkenderwijs zegt
Balen dat de kniepertjes niet gelukt zijn. De kniepertjes heb ik zelf volledig op deze manier gebakken. Ik durf niet te zeggen wat er mis gegaan kan zijn bij je. Daar heb ik te weinig informatie voor.
Sil zegt
Als Drent voor het eerst knieperties gebakken met dit recept. Heb er 29 kunnen bakken. Het deeg is te stijf en droog waardoor de knieperties niet mooi rond uitvloeien.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie. Wat jammer dat de kniepertjes niet helemaal geworden zijn zoals je gehoopt had. Wanneer het deegballetje in het wafelijzer ligt moet je het wafelijzer 10 seconde stevig dichtdrukken. Dit is essentieel voor een dun en knapperig kniepertje. Het deeg word platgedrukt en zal niet uitvloeien, dit hoort. Het ene kniepertje is mooier rond als de andere. Dit kan komen door hoe rond de deegballetjes van te voren zijn of hoe het wafelijzer dicht gaat. Als het deeg te droog is kan het zijn dat er bij de bereiding iets mis gegaan is. Wanneer het korrelt zou je iets extra vocht kunnen toevoegen. Het deeg hoort samenhangend te zijn en stevig. Je moet het met je handen kunnen kneden, zonder dat het afgeeft. Ik hoop dat je wat aan deze tips heb.
EricaWilma zegt
huh dit is geen kniepertje beslag tenminste niet de oudhollandse orginele kniepertje die zo dun zijn dat je er bijna doorheen kijkt
500 gram suiker
500 gram bloem
half pakje roomboter
snufje zout
Kaneel
1 ei
evt 2 zakjes vanille suiker maar hoeft niet
Suiker in een schaal heet water erop zodat de suiker oplost en af laten koelen
bloem zout kaneel ei in pan of beslag kom
Roomboter zachtjes laten smelten
Suikerwater en boter bij beslagkom in en alles goed mengen tot een gladde creme achtig beslag
Beslag even laten rusten
Bakken .. 1 eetlepel in ijzer goed samenknijpen goudbruin bakken
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor uw reactie. Dit kniepertjes recept is idd niet authentiek. Bedankt voor het delen van het originele oudhollandse kniepertjes recept. Kunnen ik en anderen het nu ook op de authentieke wijze maken.
Gerrit zegt
Beste Bakkenderwijs.
Dank voor het recept. Een beginner zoals ik is blij met elk duidelijk recept.
De recepten in de reacties zijn leuk om ook eens uit te proberen.
Dat de meeste reageerders denken dat ze het juiste recept hebben is dank zij hun goede ervaringen met dat recept. Niets mis mee.
Blijf ons alstublieft voorzien van recepten en laat u niet uit het veld slaan door de verschillende reacties. Dat hoort er bij.
Bakkenderwijs zegt
Wat fijn om te horen. Bedankt voor deze mooie reactie. Veel bakplezier en fijne jaarwisseling.
Corine zegt
Hoeveel water moet er bij de suiker Erica? Ik wil het zeker een keer op deze manier gaan proberen!
Mini zegt
Suiker moet basterdsuiker zijn of half om half
Ze gebruiken hier ook een verkeerd ijzer
Glaasje jenever erdoor tegen aanbakken
En of kaneel of citroen aroma of rum aroma van
(dr oetker)
Mini zegt
500 gr meel hoort eigenlijk 200 gr roomboter in.
Daarom mislukken de kniepertjes ook en verkeerd ijzer,lijken niet op kniepertjes
Veel suiker worden ze hard (zo horen ze)
minder suiker wat brosser(vind ik lekkerder)
Glaasje jenever(geleerd van een oude buurvrouw van 104 jaar) tegen vastplakken.
Smaakje erdoor in plaats van kaneel ook lekker b.v. rum of citroen aroma
Maar ieder doet het iets anders, maar die het wel op de Drentse-groningse of achterhoekse manier en gebruik een ijzer wat hiervoor bedoeld is. Anders verniel je zon oude traditie.
Jan zegt
Ik heb voor het eerst knieperties gebakken en met dit recept ging het heel goed en ze zijn knapperig en lekker, ik heb het beslag niet gekneed, maar met deeghaken gemixt op de langzame stand, ca 25 seconden bakken op de middelste stand van het ijzer, op de hoogste stand worden ze heel donker en niet lekker.
Bakkenderwijs zegt
Goed te horen dat de kniepertjes gelukt zijn. En bedankt voor de extra tips.
Roel Benjamins zegt
voor de lekkerste drentse “Knieperties” toch onderstaan recept. van moeders zelf…. maar Let op! Als je er 1 gegeten hebt dan kan je er niet meer afblijven… net wokkels 😉
500 gram kristal suiker
500 gram bloem
200gr. margarine (voorkeur blue band)
3 eieren
1 zakje vanille suiker.
Bloem en suiker haal ik allemaal bij de ALDI.
Voor het eerst nu zelf gebakken want moeders heeft te druk met voor de familie “knieperties” te bakken. …en ben nu al met de 3e ronde bezig. Haal er ca. tussen de 75 en 80 stuks uit.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor het kniepertjes recept. Ik merk dat mijn kniepertjes recept niet door iedereen even goed gewaardeerd word. De meningen zijn er erg over verdeeld. Dit recept lijkt erg op een recept die verderop in de reacties staat. Kniepertjes zijn een leuke en lekkere traditie.
P zegt
Slecht recept met te weinig boter. De deegklomp na het bakken van 2 mislukte proef-exemplaren zo in de Kliko gekiept, jammer!
Bakkenderwijs zegt
Wat balen dat het kniepertjes recept niet gelukt is. Bij de ene lukken de kniepertjes volgens dit recept goed bij de andere helaas niet. In de reacties hieronder staan nog 2 kniepertjes recepten vermeld. Misschien een idee voor een volgende keer.
Linda zegt
Heerlijk! Leuk en makkelijk recept
Bakkenderwijs zegt
Goed te horen! Bedankt voor de reactie. Veel bakplezier en fijne jaarwisseling.
Jennifer zegt
Het recept gisteren ook maar eens uitgeprobeerd, en prima gelukt! Maakte eerder de kniepertjes met beslag en dat was 1 grote knoeiboel. Met dit deeg ging het super snel en makkelijk. Zou er misschien de volgende x 1 zakje vanillesuiker in doen ipv 2, vond ze nu aan de zoete kant. Maar dat is een persoonlijke smaak.
Bakkenderwijs zegt
Goed te horen dat de kniepertjes gelukt zijn. Bedankt voor de reactie en de tip.
Amy zegt
Ik snap echt niet dat veel mensen zo mopperen. Ik begrijp dat er veel verschillende bereidingswijzen zijn, maar ik heb dit recept precies aangehouden en mijn knieperties zijn perfect geworden! De smaak is ook zoals ik hem ken van bijv. de markt. Vreemd om te lezen dat knieperties bij sommige mensen mislukken, er kan weinig fout gaan lijkt mij. In ieder geval; bedankt voor je recept! Mijn collega’s, cliënten en ik hebben er veel plezier van gehad 🙂
Bakkenderwijs zegt
Wat leuk om te horen dat ze zo goed gelukt zijn en iedereen er van gesmuld heeft. Bedankt voor de reactie en heel graag gedaan.
Arjan zegt
Ik heb het deeg gemaakt op een snelle manier, eerst de boter, suiker, eieren en water gemengd met de handmixer en gardes, daarna de bloem in vier porties erdoor gemengd met de deeg haken. Het is een stevig deeg dat niet loopt. Ik heb het opgerold als een worst van 3 cm doorsnee en in huishoudfolie een uur in de koelkast laten koelen. Daarna met een mes plakjes afgesneden van ca 20 gram en in het Tefal wafelijzer gebakken, deze moeten ongeveer 2 min, groen lampje aan-uit-aan werkte perfect als timer. Maar met deze platen zijn het geen dunne kniepertjes, eerder galetten. De smaak is prima, maar door de dikte zijn ze niet op te rollen. En zout hoort echt in een deeg voor koekjes, dat mis ik hier wel in, ze zijn erg zoet.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en de tips.