
Authentieke kletskoppen
Authentieke kletskoppen recept. Een kletskop is een dun, hard en knapperig koekje met een lange geschiedenis. Lees hier de geschiedenis over de kletskop.
Deze kletskoppen koekjes zijn niet moeilijk te maken. Het beste kan je wel in je achterhoofd houden, niet teveel kneden. Want hoe korter je kneed hoe brosser het kletskopje en dus lekkerder.
Je zal meerdere keren kletskoekjes afbakken in de oven doordat het koekjes zijn die uitlopen en daardoor redelijk wat plaats in beslag nemen. Het is dan ook een beetje uitproberen. Mijn eerste lading was wat te klein en in het midden nog niet helemaal goed genoeg uitgelopen. Daarom kun je als je beslag wat dikker is de hoopjes iets plat te drukken. Zodat ze uiteindelijk gelijker afbakken. Maar ook als de eerste lading niet helemaal lukt, is deze al heerlijk om te eten, dus zeker niet weggooien!
Authentieke kletskoppen worden origineel met amandelen gemaakt. Zo ook in het recept hieronder. De kletskoppen uit de winkel zijn vaak de goedkopere variant. Deze worden in dat geval gemaakt met pinda’s
En een ding is zeker als je dit recept gaat maken zal je huis heerlijk naar kaneel gaan ruiken.

- 50 gram boter
- 200 gram suiker
- 50 ml water
- 100 gram bloem
- 5 gram kaneel (mag ook op gevoel)
- 50 gram gehakte amandelen
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Meng alle ingrediënten kort met elkaar
- Doe het beslag in een spuitzak met rond mondje (+- 13mm)
- Spuit nu kleine platte bolletjes van ong. 2 a 3 cm met een tussenruimte van 8-10 cm op een bakplaat met bakpapier. (Dit zijn zo'n 6 bolletjes op een gewone maat bakplaat)
- Bak ze in ong. 6 min. klaar. Houd de kletskopjes goed in de gaten want ze kunnen snel te bruin worden!
- Haal ze gelijk voorzichtig van de hete plaat en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Tips & Tricks bij de Authentieke kletskoppen:
- Mocht je geen spuitzak hebben kun je ook hoopjes maken met een gebakslepeltje.
- Kneed het kletskoppen deeg niet te lang. Hoe korter je kleed, hoe brosser het koekje.
- Geef de kletskoppen voldoende ruimte. Ze zullen flink uitlopen tijdens het bakken.
- Hou de kletskoppen goed in de gaten. Ze kunnen snel te bruin worden.
- Is je beslag wat aan de dikke kant. Druk de kletskoppen bolletjes dan iets plat op de bakplaat.
- Liever kletskoppen met pinda’s? Vervang dan de amandelen voor gehakte pinda’s.
Met smakelijke groet,
Bakkenderwijs
Mijn vader bakte kleskoppen met bruine suiker
Bedankt voor de tip! Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd. Ik denk dat dit het koekje iets donkerder van kleur maakt en een klein smaakvariatie eraan meegeeft.
Ze zijn gewoonweg zaaaaalig !
Goed te horen dat de kletskoppen gesmaakt hebben. Bedankt voor de reactie.
Heerlijk snel te maken !
Leuk te horen! Veel bakplezier.