Authentieke kletskoppen recept. Een kletskop is een dun, hard en knapperig koekje met een lange geschiedenis. Lees hier de geschiedenis over de kletskop.
Deze kletskoppen koekjes zijn niet moeilijk te maken. Het beste kan je wel in je achterhoofd houden, niet teveel kneden. Want hoe korter je kneed hoe brosser het kletskopje en dus lekkerder.
Je zal meerdere keren kletskoekjes afbakken in de oven doordat het koekjes zijn die uitlopen en daardoor redelijk wat plaats in beslag nemen. Het is dan ook een beetje uitproberen. Mijn eerste lading was wat te klein en in het midden nog niet helemaal goed genoeg uitgelopen. Daarom kun je als je beslag wat dikker is de hoopjes iets plat te drukken. Zodat ze uiteindelijk gelijker afbakken. Maar ook als de eerste lading niet helemaal lukt, is deze al heerlijk om te eten, dus zeker niet weggooien!
Authentieke kletskoppen worden origineel met amandelen gemaakt. Zo ook in het recept hieronder. De kletskoppen uit de winkel zijn vaak de goedkopere variant. Deze worden in dat geval gemaakt met pinda’s
En een ding is zeker als je dit recept gaat maken zal je huis heerlijk naar kaneel gaan ruiken.
Rating
- 50 gram boter
- 200 gram suiker
- 50 ml water
- 100 gram bloem
- 5 gram kaneel (mag ook op gevoel)
- 50 gram gehakte amandelen
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Meng alle ingrediënten kort met elkaar
- Doe het beslag in een spuitzak met rond mondje (+- 13mm)
- Spuit nu kleine platte bolletjes van ong. 2 a 3 cm met een tussenruimte van 8-10 cm op een bakplaat met bakpapier. (Dit zijn zo'n 6 bolletjes op een gewone maat bakplaat)
- Bak ze in ong. 6 min. klaar. Houd de kletskopjes goed in de gaten want ze kunnen snel te bruin worden!
- Haal ze gelijk voorzichtig van de hete plaat en laat ze verder afkoelen op een rooster.
- Herhaal met de rest van het beslag.
Tips & Tricks bij de Authentieke kletskoppen:
- Mocht je geen spuitzak hebben kun je ook hoopjes maken met een gebakslepeltje.
- Kneed het kletskoppen deeg niet te lang. Hoe korter je kleed, hoe brosser het koekje.
- Geef de kletskoppen voldoende ruimte. Ze zullen flink uitlopen tijdens het bakken.
- Hou de kletskoppen goed in de gaten. Ze kunnen snel te bruin worden.
- Is je beslag wat aan de dikke kant. Druk de kletskoppen bolletjes dan iets plat op de bakplaat.
- Zorg ervoor dat de hoopjes niet te hoog zijn. De kletskoppen zullen dan meer moeite hebben om ook goed gaar te worden in het midden. Wanneer de kletskoppen in het midden niet gaar zijn zullen ze daar nog slap en niet knapperig zijn.
- Liever kletskoppen met pinda’s? Vervang dan de amandelen voor gehakte pinda’s.
Met smakelijke groet,
Bakkenderwijs
Tonnie zegt
Mijn vader bakte kleskoppen met bruine suiker
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de tip! Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd. Ik denk dat dit het koekje iets donkerder van kleur maakt en een klein smaakvariatie eraan meegeeft.
Rommy zegt
Ze zijn gewoonweg zaaaaalig !
Bakkenderwijs zegt
Goed te horen dat de kletskoppen gesmaakt hebben. Bedankt voor de reactie.
Marja zegt
Heerlijk snel te maken !
Bakkenderwijs zegt
Leuk te horen! Veel bakplezier.
Richard zegt
Zelf heb ik aan het recept (op basis van de helft van de ingrediënten) citroenrasp van 1 citroen, een zakje vanillesuiker en licht geroosterd amandelschaafsel gebruikt. Door de amandelen eerste licht in de oven te roosteren blijven ze bij het bakken wat knapperiger.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de variatie tips. Klinkt als een lekkere kletskop.
Anoniem zegt
Het zijn geen kletkoppen helemaal mislukt?
Bakkenderwijs zegt
Wat jammer dat de kletskoppen niet gelukt zijn. Ik zou zonder informatie niet kunnen zeggen waar dit misgegaan kan zijn.
Pim Esser zegt
Spontaan het recept gemaakt. Helaas geen bruine basterdsuiker in huis, want dat gebruikte mij vader altijd. Voor de nootjes heb ik een toevallige mix met o.a. amandelen gebruikt. Deze hoeveelheid is teveel geweest voor één bakplaat. Het werd een aaneengesloten grote koek met iets te donkere zijkanten. Volgende keer in twee sessies bakken.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de bruine basterdsuiker tip! De kletskoppen lopen flink uit in de oven. Ik heb daar zelf ook wat mee staan goochelen. Ik heb ze per 6 afgebakken.
Adriana Ros zegt
Mijn moeder maakte ook kletskoppen, maar zonder amandelen. Rolde ze als ze nog warm waren om de steel van een pollepel en vulde ze daarna met botercrême (In betere tijden met slagroom).
Bakkenderwijs zegt
Dat klinkt als een heerlijke traktatie!
michael zegt
Ik vind de koekjes erg lekker, bros maar ook vet. missschien volgende keer iets meer meel gebruiken.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie. Wanneer je meer bloem gebruikt zal het beslag niet meer goed uitlopen wat essentieel is voor een lekkere knapperige kletskop. Hierdoor zal je uiteindelijk een ander koekje krijgen, die ook weer qua baktijden zal verschillen. Wat je eventueel kunt doen om de vettigheid te verminderen is de kletskoppen op een stukje keukenrol leggen of hiermee wat van het vet weg deppen. Veel bakplezier.
albert loohuis zegt
een mespntje gemalen gember is lekker
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de variatietip. Denk dat dat idd heel goed samen kan gaan.
Louise Van Kooten zegt
Hallo ik heb ze gebakken waren heerlijk ik heb ze toen ze nog warm waren omm een hoorn mal gedaan toen had je van die ouderwetse hoorntjes
met room of slagroom ik woon op corfu en scoorde goed op de Nederlandse club hier op corfu waar veel ouderemensen zijn zij herringeringen ze nog van vroeger
Bakkenderwijs zegt
Wat leuk om te horen. Bedankt voor de reactie. Ik geloof zeker dat dat smullen was geblazen daar.
Richard zegt
Volgens recept gemaakt maar deze lopen niet uit. Dit na 12 minuutjes op 220 boven en onderwarmte. Wat doe ik verkeerd?
Bakkenderwijs zegt
Ik zou zo 123 niet kunnen zeggen wat er misgegaan zou kunnen zijn. Als de koekjes te dik/hoge hoopjes zijn voor het bakken heb je weleens dat het niet genoeg uitloopt en dat het midden dan niet lekker knapperig is. Iets anders kan ik niet bedenken.
Jasper zegt
Toen het deeg klaar was en ik de plaat klaar wilde maken om in de voorverwarmde oven te doen kwam ik erachter dat mijn bakpapier op was… Als alternatief gebruik ik bij brood of pizza vaak een klein laagje bloem, maar dat leek me voor deze koekjes niet lekker.. ik heb daarom een klein laagje cacaopoeder gebruikt.
Dat gaf logischerwijs toch een geheel andere smaak, maar zeker niet mis, een soort Kletskop Meets Truffel achtig idee qua smaak
Bakkenderwijs zegt
Wat leuk om te horen. Op zo’n manier worden vaak nieuwe koekjesrecepten geboren. Het lijkt mij een lekkere combinatie. Bedankt voor de tip.
Frederik Coucke zegt
Ze zijn heerlijk authentiek met dit recept. Ik heb wel de suiker vervangen door witte basterdsuiker. Een super combinatie dit …
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de enthousiaste reactie en dat witte basterdsuiker ook een goed alternatief is.