Hieronder vind je het recept voor een ouderwets lekker havermout koekje. En wat zijn ze lekker. Inmiddels hebben verschillende mensen ervan gesnoept en ze vonden ze stuk voor stuk lekker. Ook schuwde ze er niet voor om een tweede te nemen. Maar voordat we naar het recept gaan een kleine introductie over havermout.
Wat is havermout?
Havermout is een graansoort en word bereid uit haver. Deze worden vervolgens gewassen, gepeld en verhit. Daarna worden ze in stukken geknipt en met stoom verhit zodat ze platgewalst kunnen worden. Havermout word gebruikt voor zoete maar ook hartige gerechten. We gaan steeds vaker havermout eten. Havermout is de laatste jaren dan ook echt in opkomst.
Maar waarom is havermout zo in opkomst.
Waarschijnlijk is de belangrijkste reden dat Havermout in opkomst is omdat het gezond is. Wat geen onprettige bijkomstigheid is. Havermout is cholesterol verlagend. En met al die lekkernijen van tegenwoordig waar we moeite hebben het te laten liggen is dat wel handig. Havermout is van nature glutenvrij. (onderstaand recept van de havermout koekjes is niet glutenvrij door de toevoeging van bloem). Door havermout heb je langer een vol gevoel. En dus een waardevolle toepassing in sommige diëten. Het bevat veel vezels en antioxidanten. En je kunt met havermout ook flink erop los variëren. Dit is maar een greepje uit het waarom de havermout zo in opkomst is.
Mocht je opzoek zijn naar een snel en simpel havermout gerecht voor het ontbijt of de lunch. Dan is deze havermout mugcake precies hetgene wat je zoek. Binnen 5 minuten op tafel en zo uit de magnetron.
Nu het Havermout koekjes recept. Ik ben erg benieuwd wat je er van vind. Laat je een reactie achter?
- 200 gram havermout
- 150 gram bloem
- 1 flinke theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baksoda
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel zout
- 250 gram boter (gesmolten)
- 200 gram suiker
- 100 gram licht bruine bastersuiker
- 2 eieren
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg een bakpapier over de bakplaat.
- Roer de havermout, bloem, bakpoeder, baksoda, kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar heen.
- Mix in een andere schaal de boter met suiker en basterdsuiker door elkaar.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe tot deze goed zijn opgenomen in het geheel.
- Voeg nu het havermout mengsel rustig toe en mix tot een mooi beslag.
- Schep kleine hoopjes van het mengsel op de bakplaat. Hou hierbij voldoende ruimte tussen de koekjes. Deze zullen namelijk een heel stuk uitlopen tijdens het bakken.
- Bak de koekjes 10 a 12 minuten tot de randen licht gebruind zijn.
- Laat ze op de bakplaat afkoelen tot ze wat harder zijn en je de havermout koekjes kunt verplaatsen.
Tips & Trick bij de havermout koekjes:
- De havermout leent zich goed om even in de keukenmachine wat fijner te malen. Maar maal het niet tot poeder, je wilt tenslotte nog wel een beetje textuur proeven.
- De havermout koekjes kunnen gevormd worden, zoals je vaak ziet bij tuiles, het is dan wel nodig om dit direct uit de oven te doen als de koekjes nog heet zijn. Ze zullen namelijk vrij snel uitharden buiten de oven.
- De grote van de havermout koekjes zijn afhankelijk van de grote van je hoopjes. Houd er wel rekening mee hoe meer beslag je gebruikt hoe verder de koekjes zullen uitlopen. 12 kleine hoopjes van ongeveer 3 cm doorsneden passen op een gewone maat bakplaat (tussenruimte 8 a 10cm). Mocht je grotere koeken willen dan zal je er minder kwijt kunnen op de bakplaat.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Gerard zegt
Havermout verlaagd je cholesterol, maar boter verhoogd dat toch?
Bakkenderwijs zegt
Dat klopt. Het is een introductie over havermout en een reden om met havermout aan de slag te gaan. De havermoutkoekjes bevatten meerdere ingrediënten. Deze ingrediënten hebben allemaal bepaalde eigenschappen. Een eigenschap van havermout is dat het cholesterolverlagend werkt. Dit is niet de eigenschap van het koekje.