Haverkoeken, heerlijke koeken met een basis van havermout. Er staat al een recept van havermout koekjes op de site. Er zijn natuurlijk velen soorten koeken en koekjes van havermout. Dit zijn echt koeken. De haverkoeken worden in een grote plak gebakken en vervolgens in stukken gesneden. De haverkoeken zijn een combinatie van zacht en krokant en worden gemaakt met de toevoeging van chocolade chips.
Ik kwam terecht op het haverkoeken recept door het boekbakken. In het kinderkookboek Hapjes en broodjes en toetjes kon ik niet kiezen tussen de haverkoeken en de amandelrotsjes. Zodoende heb ik gekozen om ze beide te maken. Het haverkoeken recept is in vergelijking met het kookboek iets aangepast en in eigen woorden geschreven.
Het haverkoeken recept is ideaal om te maken met kinderen. Het is een makkelijk recept.
Het haverkoeken recept is voor 8 haverkoeken.
- 100 gram roomboter (zacht)
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 eetlepels golden syrup
- 175 gram havervlokken
- 50 gram chocolade chips (of gehakte chocolade)
- snuf zout
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Vet een bakblik van ca. 20 cm bij 20 cm in.
- Roer de suiker met de boter goed door elkaar. (Gebruik eventueel een mixer)
- Verwarm de golden syrup kort in de magnetron.
- Roer de golden syrup door het botermengsel.
- Roer de havervlokken en de snuf zout erdoor en als laatste de chocolade vlokken.
- Schep het beslag in het bakblik en duw met de bolle kant van de lepel alles goed aan tot de bovenkant helemaal glad is.
- Bak de haverkoeken in 15 a 20 minuten goudbruin en gaar.
- Snijd de haverkoeken terwijl ze nog warm zijn in 8 stukken (in het bakblik) en laat volledig afkoelen.
Tips & Tricks bij het haverkoeken recept:
- Mocht het deeg erg aan je lepel plakken maak dan de lepel van te voren een klein beetje nat.
- Als je roomboter toch nog iets te hard is, is het makkelijker een mixer te gebruiken.
- De haverkoeken zijn in een goed afgesloten trommel ongeveer 1 week houdbaar.
- Mocht je geen vierkant bakblik in huis hebben dan kan je ook een ronde gebruiken.
- Je kunt golden syrup vervangen voor honing. Echt zal honing wel iets dominanter aanwezig zijn dan golden syrup.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie