
Goudse moppen recept
De Goudse mop is een rond koekje welke in het buitenland bekend staat als Gâteau sec de Gouda.
Goudse moppen zijn klassieke Nederlandse koekjes. Al zou niet iedereen de Goudse moppen kennen zoals zij de Goudse stroopwafels kennen.
Goudse moppen zijn Goudse koekjes, maar moppen refereren niet specifiek naar de koekjes in het algemeen. Moppen refereren naar de ronde vorm van de koekjes. Het zit namelijk zo, in de 17de eeuw stonden moppen voor gebakken steen. En hier zijn de moppen van de Goudse moppen van afgeleid.
Nu zou je denken dat bij zo’n klassiek Nederlands koekje als Goudse moppen het internet vol zou staan met achtergrondinformatie, maar niks is minder waar. Ik kan helaas niet veel informatie over Goudse moppen terugvinden. Dus mocht je informatie over de Goudse moppen weten zou ik het graag horen.
Wat ik wel van de Goudse moppen weet is dat de Goudse moppen gemaakt worden met vanille of citroen als smaakmaker. Verder zijn Goudse moppen erg makkelijke koekjes om te maken. En lekker dat ze zijn. Als je de Goudse moppen eens gemaakt heb wil je ze zeker vaker maken.
Dit Goudse moppen recept komt uit het bakken met kennis boek waar ik een boekreview over schreef. Het Goudse moppen recept is volledig in eigen woorden beschreven en waar nodig iets aangepast.
Onderstaand Goudse moppen recept is voor ca 35 Goudse moppen.
Rating

- 160 gram roomboter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 2 gram zout
- rasp van 1 citroen (+- 8 gram)
- 20 gram eidooier
- 200 gram patentbloem
- 50 gram kristalsuiker
- Kneed de boter met de deeghaken zalvig.
- Meng de basterdsuiker en het zout er door.
- Kneed vervolgens de citroenrasp en het eigeel erdoor tot deze volledig zijn opgenomen.
- Zeef de bloem en kneed deze beetje bij beetje door het botermengsel.
- Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 2 stukken
- Maak van deze 2 stukken een rol met een diameter van 4 cm.
- Leg de deegrollen voor 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Haal de deegrollen uit de koelkast en rol deze door de kristalsuiker heen.
- Snijd het deeg in plakjes van 1 cm dik.
- Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de Goudse moppen in 10 a 15 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de Goudse moppen direct vanuit de oven voorzichtig van de bakplaat en laat ze volledig afkoelen.



Tips & Tricks bij de Goudse moppen:
- Zorg dat de deegrollen goed bedekt zijn met kristalsuiker.
- Laat wat ruimte tussen de Goudse moppen op de bakplaat ze zullen tijdens het bakken iets groter worden.
- Let goed op je over. De Goudse moppen kunnen snel te ver doorbakken en te donker worden.
- Mocht de deeghaken niet goed alle ingrediënten meenemen, kun je het een beetje helpen door het met een pannenlikker bij elkaar te vegen.
- Dip de helft van het de Goudse mop in de gesmolten chocolade voor een lekkere variatie.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Als je kleine citroenen hebt dan zijn het er al gauw 3 voordat je 8 gram bereikt voor grote zit je met 1 wel goed
Bedankt voor de tip. Het is soms lastig inschatten hoeveel je nodig heb aangezien er zoveel maatverschil in citroenen zit.