Goosnargh cakes zijn koekjes uit Groot Brittannië. Daar ligt in de graafschap Lancashire het plaatsje Goosnargh. De goosnargh cakes zijn een soort van shortbread biscuitjes.
Traditioneel worden goosnargh cakes verkocht rond Pasen en Pinksteren. Het kenmerkende aan deze koekjes zijn de karwei zaadjes. In het Engels bekend onder de naam carraway seeds.
Deze koekjes hebben al een lange geschiedenis. Goosnargh cakes gaan waarschijnlijk al terug naar de 16e a 17e eeuw. En werden in een schrijven van 1880 gelinkt aan het religieuze festival van Whitsuntide.
Door het boter gehalte zijn de goosnargh cookies in tijden van oorlog in de vergetelheid geraakt. Boter was toen der tijd lastig om aan te komen. Tegenwoordig worden ze weer door menigeen bakker traditioneel gebakken.
En dat is zeker de moeite waard. Het is een vrij simpel koekje waarde de karwei voor een anijsachtige smaak zorgt. Een koekje dat door die smaak eigenlijk niet met andere koekjes te vergelijken is. Maar de karwei in de goosnargh cakes is wel een smaak waar je van moet houden.
Met dit recept maak je zo’n 25 a 30 goosnargh cakes.

- 100 gram boter op kamertemperatuur
- 50 gram fijne kristalsuiker (+ ca. 25 gram extra om te bestrooien)
- 175 gram bloem
- 1,5 theelepel karweizaad
- snufje zout
- Mix de boter met de suiker romig.
- Kneed met een deeghaak de bloem, het zout en 1 theelepel karwei zaad erdoor.
- Kneed vervolgens met de hand tot een deegbal.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm en steek hier rondjes van ca. 5 cm diameter uit.
- Leg ze op een stuk bakpapier welke je in de koelkast kwijt kan. (Op een bakblik, tray of een bord)
- Bestrooi met de rest van de karwei zaadjes en druk/klop deze zachtjes aan.
- Zet de goosnargh cakes ca. 1 uur koud weg.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak in 15 a 20 minuten tot licht kleurend. Het onderste randje van het koekje kleurt goudbruin.
- Bestrooi de goosnargh cakes direct uit de oven met de suiker.
- Laat ca. 10 minuten op de bakplaat afkoelen voordat je ze op een rooster verder laat afkoelen.


Tips & Tricks bij de goosnargh cakes:
- De goosnargh cakes zijn ca. een week houdbaar in een luchtdichte trommel. De koekjes worden met de tijd wat minder knapperig.
- Is de deeg erg droog kan je wat water erbij druppelen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie