Sinterklaas is onderweg en dat betekend dat het weer tijd is voor kruidnootjes. In dit geval glutenvrije kruidnootjes. Ik maakte ze een paar jaar geleden voor mijn vader. Het recept had ik bewaard en heb ik nu voor de Sinterklaas weer opgezocht. De glutenvrije kruidnootjes worden gemaakt met rijstmeel in plaats van bloem.
Kruidnootjes worden traditioneel met Sinterklaas gegeten. De kruidnootjes zitten vaak gemengd met pepernoten en kleine snoepjes als strooigoed. De pieten strooien met deze lekkernijen naar de kinderen.
Kruidnootjes worden ook nog weleens pepernoten genoemd. Hier zit een verhaal achter. Pepernoten zijn van die taai taai achtige knotsen. Terwijl kruidnootjes van die knapperige kleine koekjes zijn. Echter zit er in kruidnootjes en pepernoten beide wat peper verwerkt. Hierdoor kunnen de kruidnootjes ook voor pepernoten doorgaan. Pepernoten worden echter nooit kruidnootjes genoemd. Gek genoeg zal het andersom altijd even vragen zijn wat de persoon bedoeld als er over de pepernoot gesproken word.
Ik gebruik iig het woord kruidnootjes en in dit geval glutenvrije kruidnootjes.
Het recept is voor een bakplaat vol.
- 150 gram rijstmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 gram suiker
- 1 ei
- snufje zout
- 50 gram roomboter
- 2 theelepel koekkruiden/speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Zeef de rijstmeel en het bakpoeder boven een kom.
- Meng de overige droge ingrediënten hierdoor.
- Voeg de roomboter en het zout toe en kneed tot je een bal deeg heb.
- Rol hier van kleine rondjes ter grote van een knikker.
- Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en druk de onderkant iets plat.
- Zorg dat er minimaal een cm tussen de glutenvrije kruidnootjes zit.
- Bak in ca. 20 minuten klaar.
Tips & Tricks bij de glutenvrije kruidnootjes:
- Als je een balletje heb gerold gooi deze dan met een klein vaartje op je werkblad, dan heb je gelijk een plat onderkantje.
- Let er bij glutenvrij altijd op dat je bakpoeder glutenvrij is.
- Mocht het deeg wat droog zijn giet dan een klein beetje water door het deeg.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie