Een gevulde koek is een ronde koek gemaakt van een harde wenerdeeg, ook wel 123 deeg genoemd. De gevulde koek word gevuld met amandelspijs. Kenmerkend aan de gevulde koek is de (halve) amandel bovenop.
Voor het afbakken word een gevulde koek met een geklutst ei bestreken. Hierdoor krijgt de gevulde koek het glimmende glanslaagje.
De oorsprong van de gevulde koek
De gevulde koek komt van oorsprong uit Nederland. Her en der in Nederland word de gevulde koek ook wel vulkoek, gevuld heertje of gevulde herenkoek genoemd.
Bekende varianten van de gevulde koek
Een variant van de gevulde koek is de rondo en de kano. Het verschil zit hem bij deze niet in de ingrediënten, maar in de vorm waarin de gevulde koek, de rondo en de kano gebakken worden. Wil je een rondo in plaats van een gevulde koek te bakken dan vind je hier een rondo’s recept.
Dit gevulde koek recept is echt het bakkers gevulde koek recept, het recept is afgeleid van het gevulde koek recept van Cees Holtkamp. Echter zit er wel in vergelijking met het bakkers gevulde koek recept een aanpassing. Benieuwd wat de aanpassing in dit gevulde koek recept is? Check de tips & tricks onder het recept.
Het gevulde koek recept is voor 10 tot 12 gevulde koeken.
- voor het deeg
- 100 gram witte basterdsuiker
- 200 gram boter
- 300 gram bloem
- 1 ei losgeklopt
- snuf zout
- ½ theelepel citroenrasp
- 6 gram bakpoeder
- voor de amandelspijs
- 150 gram blanke amandelen
- 150 gram suiker
- 1 ei
- voor de afwerking
- 1 eidooier
- 12 blanke amandelen
- Mix de boter met de suiker en de citroenrasp.
- Mix de helft van het ei erdoor en bewaar de ander helft om de gevulde koeken straks mee in te smeren.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout en kneed dit door het botermengsel heen.
- Vorm een platte bal van het deeg en leg deze, verpakt in vershoudfolie, minimaal een uur koud weg.
- Verwarm de oven voor op 210°C hete lucht.
- Maal de amandelen met de suiker fijn.
- Maal het ei erdoorheen.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestrooide werkbank en steek er 24 rondjes van 10 cm diameter uit.
- Leg 12 van de rondjes op de bakplaat bekleed met bakpapier.
- Doe de amandelspijs in een spuitzak en spuit in het midden van de rondjes een dotje amandelspijs.
- Leg een tweede deegrondje over de amandelspijs en duw deze rondom aan door een vork rondom in het deeg te duwen.
- Kluts het ½ ei met 1 eidooier los.
- Bestrijk de bovenkant van de gevulde koeken met het ei.
- Druk in iedere gevulde koek een amandel
- Laat de gevulde koeken een kwartier staan.
- Bestrijk nogmaals de gevulde koeken met ei.
- Bak de gevulde koeken in ca. 15 minuten goudbruin.
Tips & Tricks bij de gevulde koek:
- De gevulde koek bakt mooi bij hete lucht. Gebruik je boven- en onder warmte verwarm de oven dan voor op 230°C.
- De amandelspijs zou je kunnen vervangen voor 300 gram kant en klare amandelspijs. Kneed er dan nog wel ca. een half eitjes doorheen, zodat de amandelspijs spuitbaar word.
- Gevulde koeken worden door de bakker gemaakt door Zeeuwse bloem in plaats van met patentbloem. Echter is Zeeuwse bloem niet zo makkelijke verkrijgbaar en gebruik ik zelf patentbloem in dit gevulde koek recept.
- Kneed het deeg niet langer dan nodig, dan kan het deeg te warm worden.
- Heb je geen spuitzak voor de amandelspijs op de gevulde koek te spuiten, gebruik dan 2 dessert lepeltjes om een hoopje in het midden van de gevulde koek te leggen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie