
Gevuld speculaas recept
Gevuld speculaas kun je het hele jaar door krijgen, maar is daarnaast ook wel echt een lekkernij voor de donkere dagen zo aan het einde van het jaar. En om precies te zijn, gevuld speculaas hoort gewoon bij Sinterklaas.
Speculaas is een vrij plat koekje gemaakt met een flinke hoeveelheid kruiden, speculaaskruiden. In België hebben ze ook wel speculoos. Dit is net iets anders als speculaas. In speculoos worden geen speculaaskruiden gebruikt. Enkel kaneel. Dit stamt nog af uit de tijden dat kruiden gewoon te duur waren. Verder lijken speculaas en speculoos wel sprekend op elkaar.
Gevuld speculaas is een speculaas gevuld met amandelspijs. Het speculaas van het gevuld speculaas is niet zo hard als het speculaas koekje. Bij gevuld speculaas gaat het om zachte speculaas.
Gevuld speculaas bestaat uit een deeg en een amandelspijs. Onderstaand gevuld speculaas recept word gemaakt in een boterkoekvorm. Hier kan je ca. 12 stukken gevuld speculaas uitsnijden, afhankelijk van de grote van de stukken.

- voor de amandelspijs
- 250 gram amandelen
- 250 gram suiker
- 2 eieren
- rasp van ½ citroen
- 15 ml water
- voor het deeg
- 125 gram boter
- 100 gram bruine suiker
- 250 gram bloem
- 30 ml melk
- 17 gram speculaaskruiden
- ¼ theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- voor de buitenkant
- 12 (halve) amandelen
- 1 ei
- een scheutje melk
- voor het amandelspijs
- Maal de amandelen met de suiker in een keukenmachine fijn.
- Voeg de eieren, het citroenrasp en het water toe en maal tot een spijs.
- voor het deeg
- Zeef de bloem met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout.
- Voeg de boter, bruine suiker en melk toe en kneed dit tot een bal.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg voor minimaal 1 uur koud weg.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een boterkoekvorm in.
- Verdeel het deeg in 2 stukken, 1 iets groter als de ander.
- Bekleed met het grootste gedeelte de bodem en de zijkanten van de boterkoekvorm.
- Vul met het amandelspijs.
- Rol het 2de stuk deeg tot de grote van de vorm en sluit hiermee de gevulde speculaas.
- Druk de randen goed aan.
- Duw de amandelen zachtjes in het gevuld speculaas.
- Kluts het eitje met een scheutje melk los en bestrijk de bovenkant van het gevuld speculaas hiermee.
- Bak in ca. 35 a 40 minuten gaar.





Tips & Tricks bij het gevuld speculaas:
- Speculaaskruiden zijn kruiden die de tijd nodig hebben om in het deeg te trekken. Dit betekend hoe langer het deeg in de koelkast ligt te rusten hoe meer de kruiden in het deeg kunnen trekken. Je kunt het speculaasdeeg zelfs een dagje van te voren maken.
- Speculaaskruiden maak je gemakkelijk zelf met dit speculaaskruiden recept.
- Heb je geen boterkoekvorm in huis dan kan je ook een springvorm of andere vorm kiezen. Bekleed de bodem dan met bakpapier.
- Mocht je niet van de smaak van citroen in het amandelspijs houden dan kan je deze gerust weglaten.
- Amandelspijs kun je ook kant en klaar kopen. Als je kant en klare amandelspijs gebruikt mix hier dan 1 eitje en 15 ml water doorheen voor je het gebruikt.
- Heb je wat haast dan kun je het uur koelen van het deeg eventueel zelfs overslaan.
- Dit is een rijk gevuld speculaas. Hou je hier niet van, verminder dan gewoon de hoeveelheid amandelspijs naar smaak.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie