Wat zijn flapjacks?
Flapjacks zijn koekjes van boter, suiker en havermout. Het recept komt uit Groot Brittannië. En de naam, die werd al in de 17de eeuw gebruikt. Deze verwees naar een platte koek / pannenkoek. Sinds 1935 verwijzen in Groot Brittannië de flapjacks enkel nog naar de koek uit dit recept. In de Verenigde Staten kan een flapjacks recept nog wel een recept voor pannenkoeken zijn.
Het flapjacks recept
Het recept voor flapjacks word op een andere manier gemaakt dan de meeste koekjes recepten. Het beslag in het flapjacks recept word gemaakt door boter te smelten in een pan en hier suiker aan toe te voegen. Er ontstaat dan een soort van suikersiroop.
Wanneer flapjacks afkoelen worden ze hard. Je kunt een flapjack dan een beetje vergelijken met een mueslibar.
Net als bij veel recepten zijn er velen varianten op het traditionele flapjacks recept. Boter, suiker en havermout dat is toch wel echt de basis. Veelal worden er bijvoorbeeld noten aan toegevoegd. Ook zie je golden syrup en honing veelvuldig voorbij komen. En zijn rozijnen en cranberries ook een lekkere toevoeging aan het flapjacks recept.
De flapjacks hebben mij wel verrast. Ik vind het een topper van een koekje welke nog vaak voorbij mag komen.
Onderstaand flapjacks recept is voor 8 tot 16 flapjacks. Afhankelijk van hoe groot je ze snijd.
- 150 gram roomboter
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- ¼ theelepel zout
- 150 gram havermout
- 50 gram gehakte noten (25 gram walnoten, 25 gram amandelen)
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Bekleed een vierkante bakvorm van ca. 20x20 cm met bakpapier.
- Smelt de boter in een pannetje en voeg de suiker toe.
- Voeg vervolgens het zout en vanille extract toe en roer tot de suiker gesmolten is.
- Haal van het vuur en roer de havermout met de gehakte noten erdoor. Zorg dat alles goed door elkaar zit.
- Schep in de bakvorm en druk goed strak aan. (Gebruik hiervoor bijv. de bolle kant van een lepel)
- Bak in 25-30 minuten goudbruin.
- Laat ca. 15 min. in de vorm afkoelen voordat je de flapjacks op een rooster verder laat afkoelen.
- Snij in stukken.
Tips & Tricks bij het flapjacks recept:
- Wil je de flapjacks basic houden. Vervang de noten dan voor havermout.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie