
Digestive koekjes recept
Digestive koekjes zijn de best verkopende koekjes van Groot Brittannië. Meer dan 80 miljoen pakken digestive koekjes gaan daar jaarlijks over de toonbank heen. En hier is het digestive koekje inmiddels ook volledig ingeburgerd. Het digestive koekje is een heerlijk koekje voor bij de thee. Ook word dit koekje gebruikt als bodem voor bijvoorbeeld een cheesecake.
Met dit digestive koekjes recept maak je dit het digestive koekje zelf.
Misschien leuk om te weten is dat digestive koekjes oorspronkelijk zijn ontwikkeld als medicijn. De koekjes diende als maagzuurremmer. Meer weten over de oorsprong van het digestive koekje? Lees hier de geschiedenis van digestive koekje.
Rating

- 170 gram bloem
- 170 gram fijne havermout
- 150 gram roomboter
- ½ theelepel baking soda
- 40 gram rietsuiker
- 1 eetlepel golden syrup
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel melk
- Maal de havermout met een keukenmachine tot een grof meel.
- Kneed de boter en de suiker met de deeghaken door elkaar.
- Voeg de bloem, havermout, bakingsoda, zout, golden syrup en melk erdoor.
- Kneed tot een deeg en haal vervolgens uit de kom.
- Kneed nog even met de hand goed door en verpak in vershoudfolie.
- Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ca. 4 mm en steek rondjes van ca. 7 cm diameter uit het deeg.
- Leg de digestive koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koekjes in ca. 12 minuten goudbruin.
- Laat 5 minuten op de bakplaat afkoelen en leg ze voorzichtig over op een rooster om verder af te laten koelen.



Tips & Tricks bij de digestive koekjes:
- Houd wat ruimte tussen de digestive koekjes op de bakplaat. De koekjes kunnen iets wat uitlopen.
- Past het niet in 1 keer in de oven. Bak de digestive koekjes dan in 2 keer.
- Digestive koekjes hebben decoratief gaatjes. Prik als je dit wilt gaatjes met een sateprikker in de koekjes voordat deze gebakken worden.
- Je zou de bloem door grove tarwebloem kunnen vervangen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
De koekjes zijn heel lekker. Niet te zoet met een lekkere ‘bite’ . Een aanrader !!
Bedankt voor je enthousiaste bericht. Fijn te horen dat je digestive koekjes zo lekker zijn.
Wat een heerlijke koekjes!! Ik kocht altijd digestive koekjes maar ondat ik zo weinig mogelijk afval wil produceren ben ik op zoek gegaan naar een goede vervanger! Als je deze hebt geproefd ga je niet meer terug naar supermarkt koekjes?
Wat leuk om te horen! Geniet van de koekjes 🙂
Het zijn heerlijke koekjes en gemakkelijk te maken. Ik heb wel een vraagje. Ik dacht dat bij baking soda altijd iets zuurstof moet worden gebruikt zoals citroen of karnemelk. Of moet er bakpoeder worden gebruikt. Ik ben benieuwd. Dank vast voor de reactie.
Bedankt voor de reactie. Het klopt wat je zegt betreffende de baking soda. Deze heeft normaliter een zuurtje nodig. Baking soda heeft een iets wat andere werking als bakpoeder. Ik kan alleen niet goed verklaren waarom er in het Digestive koekjes recept baking soda zit zonder een zuurtje. Misschien dat het iets te maken heeft gehad met het ontstaan van het koekje als medicijn. Dit is echter een gok en kan ik niet verder onderbouwen.
Heerlijk recept! Hoe kan ik ze het beste bewaren?
Digestive koekjes bewaar je het beste in een luchtdichte trommel. Zelf gebruik ik daar het liefst een metalen koektrommel. Hier leg ik een bakpapiertje in. Ik heb gemerkt dan metaal een koekje knapperiger houd als plastic.
Lekker recept, persoonlijk vond ik ze iets te zoet de eerste keer. Ik heb de suiker gehalveerd en vond ze toen echt perfect.
Goed om te horen dat de Digestive koekjes lekker zijn. Bedankt voor de reactie en tip.
Zou je een smaakpasta, of gedroogde vruchten kunnen toevoegen voor wat variatie?
Ik zou het niet aanraden. Het gaat om een vrij bros koekje. En andere ingredienten kunnen daar gemakkelijk verandering in brengen. Maar als je het leuk vind om dingen uit te proberen, let me know.