Bakken met alcohol, dat klinkt misschien wat gek, maar het word veel gedaan. Zo zijn bijvoorbeeld zelfgemaakte extracten vaak op een basis van alcohol en in een dessert als tiramisu is de alcohol amper meer weg te denken. Nu kwam ik in een tijdschrift een recept tegen uit het Cooking with alcohol kookboek. Een combinatie van anijs met citroen. En dat verwerkt in een koekje. Voor de smaak van anijs werd gebruik gemaakt van ouzo. Een welbekend Grieks alcoholisch drankje.
De citroen ouzo koekjes worden gemaakt met gemalen amandelen en zijn glutenvrij. Ook worden er in deze koekjes geen melkproducten gebruikt waardoor ze ook lactosevrij zijn. De koekjes zijn sticky van binnen.
Met dit recept maak je zo’n 18 citroen ouzo koekjes.
- 1,5 eetlepel ouzo
- 2 eiwitten
- rasp van 1 citroen
- 160 gram + 3 eetlepels suiker
- 200 gram gemalen amandelen met het vlies
- 3 eetlepels poedersuiker
- Klop de eiwitten met de citroenschil schuimig.
- Spatel de helft van de 160 gram suiker samen met de gemalen amandelen erdoor.
- Voeg de andere helft van de suiker en de ouzo toe en spatel dit door het beslag.
- Schep de 3 eetlepels suiker en poedersuiker in een schaaltje en roer dit door elkaar.
- Neem een eetlepel beslag en rol in je handen tot een bal.
- Rol door het suikermengsel heen.
- Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Laat de citroen ouzo koekjes een half uurtje rusten.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Druk de koekjes iets plat.
- Bak in ca. 18 tot 20 minuten gaar.
- Laat 5 minuten op het bakblik afkoelen en leg ze vervolgens op een rooster om verder af te laten koelen.
Tips & Tricks bij de Citroen ouzo koekjes:
- Door de cirtoen ouzo koekjes te laten rusten en daarna plat te drukken krijgt het koekje zijn uiterlijk.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie