Deze citroen kruimelkoek is echt uitgegroeid tot een favoriet. Het frisse van de citroen, met het wat zoetige van de koek is een heerlijk combinatie. Deze citroen kruimelkoek zal dan ook bij mij nog vaak voorbij gaan komen.
Voor de citroen kruimelkoek heb ik gekozen om deze in een boterkoekvorm te maken. De boterkoekvorm is ideaal. Je krijgt de koek hiermee makkelijk los van de bodem en de ronde vorm ziet eruit als een soort van koektaartje die je in allemaal punten kan snijden voor bij bijvoorbeeld de koffie of thee.
Wat deze citroen kruimelkoek mede zo lekker maakt is de combinatie van bloem met havermout. Probeer het zelf maar. Ik durf het haast niet te zeggen, maar succes gegarandeerd.
De koek is afhankelijk van de grote voor zo’n 12 stukjes.
Rating
- 170 gram gesmolten boter
- 150 gram patentbloem
- 125 gram fijne havermout
- 50 gram basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 415 ml gezoete gecondenseerde melk
- 75 ml citroensap
- 2 losgeklopte eigelen
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel baksoda
- theelepel vanille extract
- theelepel citroenrasp
- Vet een boterkoek vorm in (diameter 23cm)
- Verwarm de oven voor op 175°C
- Meng de bloem, de havermout, het zout, de baksoda, en beide suikersoorten door elkaar heen.
- Meng hier vervolgens de gesmolten boter en het vanille extract door tot je een homogeen deeg heb.
- Druk +- de helft van het deeg in de vorm zodat er een bodem ontstaat en bak deze 10 minuten in de oven.
- Haal de vorm uit de oven, maar laat de oven nog aanstaan.
- Meng de gecondenseerde melk, de citroenrasp, het citroensap en de eigelen door elkaar.
- Schenk dit mengsel op de gebakken bodem.
- Verkruimel het overgehouden deeg over het citroenmelk mengsel en bak deze in ca. 22 minuten goudbruin.
- Laat de citroen kruimelkoek afkoelen en zet deze minimaal 1 uur koud weg.
Tips & Tricks bij de citroen kruimelkoek:
- Je kunt de citroen kruimelkoek ook als een plaatkoek van zo’n 20×20 cm maken.
- Je hebt voor dit recept 1 blikje gezoete gecondenseerde melk nodig, deze vind je bij de Indische gerechten in de supermarkt of anders in de Toko.
- Als de citroen kruimelkoek iets wat afgekoeld is haal hem dan los van de bodem met het handige schuifje van de boterkoekvorm alvorens je deze in de koelkast plaatst.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Margreet zegt
Heb deze gemaakt en….. Heerlijk! Bedankt voor het recept, komt bij mijn favorieten!
Bakkenderwijs zegt
Super te horen! Ik vind de citroen kruimelkoek zelf ook erg lekker. Bedankt voor het bericht.