Het word weer eens tijd voor koekjes. Zo keek ik wat ik in huis had en ging aan de slag. Het zijn citroen crinkle koekjes geworden. Heerlijk koekjes met de smaak van citroen.
Citroen crinkle koekjes oftewel citroen koekjes met barsten. Hoe kan je crinkle op een andere manier vertalen dan met barsten. Dat klinkt toch niet helemaal lekker citroen koekjes met barsten. Daarom heb ik het bij de Engelse benaming gelaten, citroen crinkle koekjes.
Citroen crinkle koekjes zijn heerlijke koekjes met de smaak van citroen. Zacht van binnen met een krokant korstje. Probeer ze zelf maar eens, de citroen crinkle koekjes zijn meer dan de moeite waard. Je zal snel merken dat je ze vaker dan een keer zal maken.
Iedereen vind de citroen crinkle koekjes erg lekker. Mijn zusje vond ze wat van de lemoncurd smaak weghebben.
Het recept is voor ca. 24 citroen crinkle koekjes
- 300 gram patentbloem
- 1 zakje bakpoeder (=15 gram)
- ½ theelepel zout
- 150 gram roomboter
- 175 gram suiker
- 1 ei
- 1 eigeel
- rasp van 2 citroenen
- 25 ml citroensap
- 1 theelepel vanille extract
- +- 50 gram poedersuiker
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout.
- Mix in een andere kom de boter met de suiker en de citroenrasp romig tot deze licht van kleur is.
- Mix het ei en het eigeel erdoor.
- Mix vervolgens het citroensap en het vanille extract erdoor.
- Als alles goed door elkaar is mix dan op lage stand het bloemmengsel erdoor tot deze net is opgenomen.
- Doe de poedersuiker in een schaaltje.
- Rol een eetlepel (+-25 gram) van het deeg tot een balletje.
- Rol het balletje door de poedersuiker.
- Leg de balletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg voor 5 cm tussenruimte tussen de balletjes.
- Bak in 10 a 13 minuten gaar.
- Haal uit de oven en leg ze voorzichtig over op een rooster om verder af te koelen.
Tips & Tricks bij de citroen crinkle koekjes:
- Bewaar de koekjes luchtdicht.
- Doe een klein beetje poedersuiker op je hand om de balletjes te rollen, zo voorkom je dat het deeg aan je hand blijf plakken.
- De koekjes hoeven niet bruin te worden in de oven. Enkel de onderkant van de koekjes worden goudbruin. Dus laat ze niet te lang in de oven.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Karin Maarse vd berg zegt
Kan dit ook zo der citroen
Bakkenderwijs zegt
Je zou de citroen bijvoorbeeld kunnen vervangen voor sinaasappel of limoen. Veel bakplezier.