Deze chocolade koekjes zijn naast lekker ook nog eens erg mooi. De deegbolletjes voor de chocoladekoekjes worden voor het bakken door de poedersuiker gerold. De bovenkant van de chocolade koekjes barsten open waardoor er tussen het wit het donkere bruin van de koekjes tevoorschijn komt.
Het chocolade koekjes recept is, afhankelijk van de grote, voor ca. 20 chocolade koekjes.
Chocolade koekjes recept
Rating
Ingrediënten
- 160 gram patentbloem
- 50 gram cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 150 gram suiker
- 80 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- ca. 80 gram poedersuiker
Bereidingswijze
- Mix de suiker met de olie voor ca. 2 minuten op gemiddelde snelheid.
- Mix de eieren en het vanille extract erdoorheen.
- Zeef de bloem met het cacao, het bakpoeder en het zout en meng het er op lage snelheid doorheen.
- Verpak het chocolade koekjes beslag in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur koud weg. Het liefst nog iets langer.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de poedersuiker in een diep bord.
- Vorm balletjes van ca. 2,5 cm diameter doorsnede.
- Rol de balletjes door de poedersuiker en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier met ca. 5 cm tussenruimte.
- Bak in 10 minuten gaar.
- Laat iets afkoelen en leg de chocoladekoekjes vervolgens op een rekje om verder af te koelen.
Tips & Tricks bij de chocoladekoekjes:
- Is het chocolade koekjes deeg te plakkerig om te rollen, rol ze dan gelijk met behulp van wat poedersuiker.
- De chocolade koekjes zijn ongeveer 5 dagen houdbaar in een luchtdichte trommel.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Mandy zegt
Recept was heel leuk, koekjes zijn niet te eten
Bakkenderwijs zegt
Wat jammer dat de chocolade koekjes niet zo lekker waren.
Martin Kuijpers zegt
welles
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie, ben blij te horen dat de koekjes wel lekker zijn en dat smaken kunnen verschillen.
Nic zegt
Welke zonnebloemolie gebruik je hiervoor? Ik had ze gemaakt met zonnebloem olie van jumbo eigen merk. Dat vond ik niet heel lekker. Proefde heel erg de olijfolie. Mijn zusje heeft ze later weer gemaakt met minder olie, maar nog steeds was de smaak heel vreemd naar olie.
Bakkenderwijs zegt
Hmm dat is apart. Ik heb gewoon de zonnebloemolie die ik in huis had gebruikt. Durf niet te zeggen welke dat was. Gebruik niet een specifiek merk of iets dergelijks. Heb wel een keer een biologische gehad. Maar of dat toen was en of dat het verschil zou maken durf ik niet te zeggen. Heb zelf geen last gehad van een oliesmaak in de chocolade koekjes.
Ik heb nog even gezocht of ik een beter antwoord kon vinden. Op internet vond ik wel iemand die zei dat een betere kwaliteit olie minder smaak meegeeft. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om de olie te vervangen voor boter. Het koekje word dan iets anders. Door olie word het koekje wat zachter. De verhouding die werd aangegeven: 4 eetlepels boter = 3 eetlepels olie. Dit zal dan zo’n 105 ml boter zijn voor bovenstaand recept.
Anna zegt
ZO LEKKER!
Bakkenderwijs zegt
Leuk om te horen. Bedankt voor de reactie.
Mathilde Keij zegt
Heerlijk! Als je er chocoladestukjes doorheen doet, lijkt het net chocolade fondant! Dus een aanrader!
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de enthousiaste reactie. Goed te horen dat de chocolade koekjes geslaagd zijn en bedankt voor de tip.
Jassy zegt
Ik kon nergens een goede chocolade koekjes recept vinden die dan ook echt naar chocolade smaakt, paar weken terug vond ik dit recept en echt dit is te lekker heb het nu al 3 keer gemaakt en vindt het nog steeds goddelijk. P. S. Die 80 gram poedersuiker is een beetje teveel
Bakkenderwijs zegt
Wat ontzettend leuk om te horen. Bedankt voor de reactie. De 80 gram poedersuiker is ongeveer. Het is moeilijk in te schatten hoeveel je exact nodig heb. Je kunt er ook voor kiezen om met een beetje te beginnen en dit steeds aan te vullen indien nodig.
Phileine zegt
Super leuk en mega lekker recept!!!
Bakkenderwijs zegt
Wat fijn om te horen, bedankt voor de reactie.
Marianne zegt
Lekkere koekjes die er leuk uit zien. Ik heb ze nu 2 keer gemaakt met twee maal het probleem dat het beslag onvoldoende stevig wordt om in de huishoudfolie te wikkelen. Kan het zijn dat ik beter een kleiner formaat eieren had kunnen gebruiken? Nu heb ik grote eieren gebruikt. En wat zijn andere mogelijkheden om te zorgen voor een steviger beslag dan dat ik nu krijg.
Bakkenderwijs zegt
Het zou kunnen zijn dat de ingrediënten te koud zijn. Wanneer je bijvoorbeeld met je handen zou kneden dan word de boter wat zachter door de warmte van je handen en zal het deeg zich beter met elkaar vermengen. Ook zou je als het echt niet pakt wat druppeltjes water kunnen toevoegen om het beter met elkaar te laten binden, maar wees altijd voorzichtig met het toevoegen van extra ingrediënten. Ik hoop dat je hier wat mee kan. Heel veel bakplezier.