Chocolade kipferl een aangename variatie op het bekende Oostenrijkse vanille kipferl recept.
De vanille kipferl worden traditioneel als kerstkoekje veel gebakken in verschillende Europese landen. Zelf heb ik ze dit jaar ook zeker weer gebakken, maar voor de variatie heb ik ook deze chocolade kipferl gebakken. En deze koekjes zijn ook zeker de moeite waard om de aankomende jaren nog vaak te bakken.
Het recept is voor zo’n 60 chocolade kipferl afhankelijk van de grote.
Chocolade kipferl recept
Ingrediënten
- voor de chocolade kipferl koekjes:
- 300 gram patentbloem
- 75 gram poedersuiker
- 14 gram vanille suiker (= 2 zakjes)
- 150 gram gemalen amandelen
- 200 gram roomboter
- 1 ei
- 150 gram pure chocolade
- Voor na het bakken
- 75 gram fijne suiker
- 21 gram vanillesuiker (3 zakjes)
Bereidingswijze
- Smelt de chocolade
- Meng alle droge ingrediënten voor de chocolade kipferl koekjes door elkaar.
- Kneed met de kneedhaak de boter en het ei erdoorheen.
- Kneed vervolgens de gesmolten chocolade erdoorheen en kneed in zo'n 3 tot 5 minuten tot een egaal deeg.
- Doe het deeg over in vershoudfolie en leg voor een uur in de koeling.
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Vorm van het deeg halve maantjes door 5 cm lange rolletjes te vormen met een dikte van ongeveer 0,5 cm.
- Leg de chocolade kipferl op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de chocolade kipferl ca. 8 a 10 minuten tot de onderkant net lichtjes gekleurd is.
- Meng de fijne suiker met de vanille suiker
- Druk de koekjes zodra deze uit de oven komen in het suikermengsel en laat ze vervolgens verder afkoelen.
Tips & Tricks bij de chocolade kipferl:
- Bak de chocolade kipferl eventueel in 2 of 3 keer zodat je voldoende tijd heb om de koekjes rustig door het suikermengsel te halen.
- Zet de gevormde kipferls eventueel voor het bakken nog even koel weg.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie