
Chocolade kaneel suikerkoekjes
Met de kerst in aantocht ga ik graag de keuken in om de heerlijkste kerstkoekjes te maken. Dit jaar zijn het de vanillekipferl, kokosmakronen, havermout koekjes en deze krokante chocolade kaneel koekjes, waar je onderstaand het recept van vind, geworden.
Deze chocolade kaneel koekjes zijn gebaseerd op zandkoekjes en lenen zich ideaal om je koekjes uitstekers uit de kast te halen. Omdat het hier om kerstkoekjes ging heb ik leuke kerstvormpjes gebruikt. Maar je kunt elke vorm uitsteker gebruiken. De koekjes worden bestrooid met een suiker-kaneel mengsel waardoor een eventuele tekening op een koekje een minder goed idee is.
Het recept is afkomstig uit het boek Patisserie van Christophe Felde, maar in eigen woorden uitgelegd. In het boek staan de koekjes vermeld onder de naam suikersterren. Hij maakt er prachtige hangers van voor in de kerstboom. Dit doe je door met een rond spuitmondje een klein rondje uit het koekje te halen. Hierdoor kan je na het bakken er een lintje doorheen doen en deze koekjes bijvoorbeeld in de kerstboom hangen.

- 200 gram bloem
- snufje zout
- ½ dessertlepel bakpoeder
- 1 dessertlepel cacao
- 1 dessertlepel kaneel
- 100 gram zachte boter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1 eetlepel melk
- + voor het bestrooien: 75 gram licht bruine basterdsuiker gemengd met 1 dessertlepel kaneel
- Mix met de deeghaak de boter met de suiker goed.
- Voeg hieraan het ei en de melk toe en mix alles goed door elkaar.
- Zeef hierboven de bloem, zout, bakpoeder, cacao en kaneel en meng dit door elkaar tot een mooi deegje.
- Kneed nadat de deeghaken hun werk hebben gedaan alles met de hand nog even na en wikkel het deeg in huishoudfolie.
- Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm.
- Steek met de uitsteekvormen de koekjes uit.
- Strijk vervolgens met een kwast het koekje in met water en bestrooi deze met het basterdsuiker-kaneel mengsel.
- Leg de koekjes op een met bakpapier bekleden bakplaat.
- Zet de koekjes vervolgens in de oven en bak ze in zo'n 15 minuten klaar.

Tips & Tricks bij de Chocolade kaneel suikerkoekjes:
- In plaats van de koekjes te bestrooien kan je het koekje ook voorzichtig in het bakje met suikermengsel leggen en het koekje daarna op de bakplaat neerleggen.
- Met een open uitsteekvorm kan je de uitsteekvorm om het koekje op de bakplaat heen zetten en er zo zonder te knoeien wat van het suikermengsel overheen strooien.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie