Indiase cake rusk, een knapperige traktatie.
Cake rusk, waar kan je dat mee vergelijken?
Qua bite is cake rusk te vergelijken met toast. Qua taste niet, toast is droog gebakken brood, dus daar zit de vergelijking zeker niet in. Want cake rusk, het cake gedeelte in de naam zegt het eigenlijk al een beetje, is 2 maal gebakken cake. De vergelijking met toast zit hem dan enkel in het knapperige gedeelte.
Qua koekje kan je cake rust een beetje vergelijken met de Italiaanse Biscotti. Een Italiaanse Biscotti word ook twee maal in de oven gebakken, net als cake rusk.
Hoe kan je cake rusk dan het beste omschrijven?
Cake rusk zijn simpele, iets wat droge, harde “koekjes”. Cake rusk is Indiaas. Rusk is in India namelijk de favoriete snack voor bij de thee. Je hebt hier 2 verschillende rusk soorten. Cake rusk en milk rusk. Milk rusk is 2 keer gebakken brood. Dat is dus eigenlijk het toastje die wij hier kennen. De knapperige cake rusk word als een biscuitje in de thee gedoopt.
Ik was een beetje sceptisch toen ik cake rusk ging maken. Een knapperige, iets wat droge cake is dat wel lekker? En ik moet zeggen, ja cake rusk is erg lekker zelf. En ik ben niet de enige die het vind. De heerlijke smaak van cake gecombineerd met de knapperige structuur. Wat mij betreft is cake rusk dan ook een echte aanrader.
Een Indiase cake rusk word als cake gebakken. Daarna in stukken gesneden en nogmaals gebakken. Onderstaand recept word gebakken in een vierkante vorm van ca. 18 x 18 cm. Op zich kan je een cake rusk in elke vorm bakken. Het is in eerste instantie gewoon een cake. Check de Tips & Tricks eens onder het recept.
- 160 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 115 gram roomboter
- 115 gram kristalsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 3 eieren
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Zeef de bloem met het bakpoeder.
- Mix de boter met de suiker in een andere kom romig.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix deze door het beslag heen.
- Voeg het vanille extra toe en mix deze erdoor.
- Mix op lage stand het bloem mengsel er beetje bij beetje doorheen.
- Zet de mixer op een gemiddelde stand en mix nog 2 minuten door.
- Vet een vierkante vorm van ca. 18 x 18 cm in en bekleed de bodem eventueel met een bakpapiertje.
- Schep het cake rusk beslag in de vorm en strijk de bovenkant een beetje egaal.
- Bak in ca. 25 minuten gaar.
- Laat de cake volledig afkoelen.
- Snij de cake in 2 helften en snij beide helften in 8 a 10 reepjes.
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Leg de cake reepjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de reepjes cake in 15 tot 20 minuten goud bruin.
- Draai de cake rusk voorzichtig om en bak nog 8 a 10 minuten de andere kant.
- Laat de cake rusk volledig afkoelen.
Tips & Tricks bij de cake rusk:
- Zorg dat de cake goed afgekoeld is, wanneer je deze gaat snijden. Hoe kouder de cake, de minder kruimels het geeft bij het snijden. Je kunt de cake eventueel even in de koelkast leggen of zelfs een nachtje invriezen.
- Hou de cake rusk in de gate wanneer deze voor de tweede keer gebakken word. Laat deze niet te donker worden.
- Eigenlijk kan je cake rusk met iedere cake maken. Snij een cake in reepjes en bak deze vervolgens zoals beschreven in het recept.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie