Nederlandse boterkoek, waarom Nederlands omdat in België boterkoek een heel ander soort gebak is. Zodoende is dit de Nederlandse variant van de boterkoek.
Een boterkoek maken is over het algemeen gemakkelijk en snel. Je hebt er niet veel voor nodig, en vaak alles wel in huis.
Het basisingrediënt van de Nederlandse boterkoek is roomboter, verder hoort er in een boterkoek wat bloem en basterdsuiker. Vaak wordt er nog een eitje bij gebruikt waarmee een deel wordt gebruikt om de bovenkant mee te bestrijken en zo een mooi bruin glanzend laagje te creëren. Ook wordt er weleens citroenrasp doorheen gedaan voor een fris smaakje, vanillesuiker of allebei. En de boterkoek wordt weleens afgewerkt met wat halve amandelen. Allemaal erg lekker.
Voor een boterkoek is een speciale boterkoekvorm beschikbaar. Deze vorm heeft een soort van mesje die na het bakken gemakkelijk de boterkoek los van de vorm haalt. Echt een ideale en makkelijke uitvinding. Een boterkoekvorm kan je verder gebruiken voor ander platte koekvormig gebak.
Hieronder het recept voor de Nederlandse boterkoek. De ingrediënten zijn voor een boterkoekvorm van zo’n 24cm. Qua personen is het lastig in te schatten. Het is mooi om de boterkoek in 12 stukken te snijden, maar een boterkoek is erg machtig. Zodoende kan zo’n stukje soms al te veel zijn.
- 250 gram roomboter
- 150 gram basterdsuiker
- 250 gram bloem
- 1 ei geklutst
- 7 gram vanillesuiker
- rasp citroen naar smaak
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een 24cm vorm in.
- Mix de roomboter met de suiker luchtig.
- Doe hier vervolgens de helft van het ei en de citroenrasp bij tot deze goed opgenomen zijn en mix als laatste beetje bij beetje de bloem erdoorheen tot een mooi deegje.
- Bestrijk de boterkoek met het overgebleven ei.
- Bak de boterkoek in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.
Tips & Tricks bij de Nederlandse boterkoek:
- Zorg dat je bij het raspen van de citroen enkel het gele raspt, het witte van de citroen is bitter.
- Mocht je liever geen citroen willen gebruiken kan je deze rustig weglaten.
- Als je geen boterkoekvorm heb kan je een springvorm gebruiken. Het enige nadeel hiermee is dat deze kan gaan lekker, dus zet er in dat geval iets onder.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Willem Luimstra zegt
Ben zelf ook benieuwd! Hij zit in de oven!
Bakkenderwijs zegt
En heeft de boterkoek gesmaakt? 🙂
Willem Luimstra zegt
Ja! Hij was echt heel lekker! Heb nu een boterkoek bakblik besteld. ???
Bakkenderwijs zegt
Wat leuk om te horen! Bedankt voor de reactie en veel (boterkoek) bakplezier. 🙂