Vanille ijs miste nog op de site, en dat kan natuurlijk niet. Vanille ijs is misschien wel 1 van de meest gegeten ijssoorten ter wereld. In dit vanille ijs recept word gebruikt gemaakt van echte vanille, want dat is toch wel het lekkerste.
Het vanille ijs recept word gemaakt met de ijsmachine. Hiervoor is onderstaand vanille ijs recept geschreven. Het vanille ijs is ook zonder ijsmachine te maken, kijk hiervoor bij de tips & tricks onder het recept.
Het vanille ijs word gemaakt met volle melk en slagroom. Dit is dus een vanille roomijs.
Onderstaand recept is voor ca. 1 liter vanille ijs.
Vanille ijs recept
Ingrediënten
- 5 eidooiers
- 500 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 1 vanille stokje
- 75 gram kristalsuiker
- 25 gram vanillesuiker
- 20 gram magere melkpoeder
- 1 blaadje gelatine
Bereidingswijze
- Snij het vanillestokje door en schaap het merg eruit.
- Leg het blaadje gelatine in een laagje water.
- Klop de eigelen met een beetje suiker los.
- Doe het vanillestokje samen met de melk en de rest van de suikers in een steelpannetje en breng het al roerende aan de kook.
- Knijp het blaadje gelatine uit en voeg het samen met het melkpoeder toe aan de kokende melk.
- Haal het pannetje van het vuur en klop de melk beetje bij beetje door het eigeelschuim.
- Zet terug op een laag pitje en verwarm tot 85°C. Dit is als er een dun laagje op de achterkant van je lepel achterblijft.
- Giet het door een zeef en laat het volledig afkoelen.
- Klop de slagroom erdoorheen en giet het mengsel in de ijsmachine. Volg de instructies van je ijsmachine.
- Doe het vanille ijs is een diepvriesbestendige bak en zet het voor gebruik nog even in de vriezer.
Tips & Tricks voor het vanille ijs:
- De vanille smaak trekt nog beter in het ijs als je deze ca. 12 uur invriest.
- Wil je het vanille ijs zonder ijsmachine maken, volg dan de instructies van het recept. Maar de slagroom voordat je deze toevoegt lobbig en spatel deze erdoorheen. Doe het vanille ijs in een diepvriesbestendige bak en zet het in de vriezer. Haal het er na een half uur uit en klop het door. Herhaal dit ieder half uur tot het vanille ijs de juiste consistentie heeft.
- Haal het vanille ijs voor gebruik al eerder uit de vriezer. Dan heeft het de kans om een beetje warmer te worden, waardoor het vanille ijs beter schepbaar word.
- Het blaadje gelatine en de magere melkpoeder zorgen voor een verbeterde structuur en schepbaarheid van het ijs. Mocht je deze niet hebben, kan je er voor kiezen ze weg te laten.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie