Slagroomijs gaat ook wel onder de noemer van roomijs. Roomijs word al sinds de 17de eeuw gemaakt.
Vaak zit er bij roomijs nog een smaakje bij. Dit roomijs recept heeft de smaak van slagroom. En roomijs kan de noemer zijn voor allerlei verschillende smaken ijs. Check de ijsrecepten voor meer roomijs recepten.
Aan de meeste roomijs recepten word slagroom toegevoegd. Al word het ook weleens enkel met volle melk gemaakt. Dit recept heeft om er echt slagroomijs van te maken nog wat extra slagroom. Hierdoor komt die heerlijke slagroomsmaak goed naar boven.
Slagroomijs maken met ijsmachine kan met onderstaand recept. Slagroomijs maken zijn zonder ijsmachine kan ook. Lees de Tips & Tricks onder het recept hoe dat gaat.
- 500 ml slagroom
- 250 ml volle melk
- 5 eidooiers
- 125 gram suiker
- 1 blaadje gelatine
- Leg het blaadje gelatine in een bakje water.
- Klop de eigelen met een beetje suiker los.
- Verwarm de melk met de rest van de suiker en breng het al roerende aan de kook. Roer de gelatine erdoor.
- Haal het pannetje van het vuur en klop het beetje bij beetje door het eischuim heen.
- Giet terug in het pannetje en verwarm dit tot 85°C. (Dit is als er een dun laagje op de achterkant van je pollepel achterblijft.
- Giet het mengsel door een zeef en laat het volledig afkoelen.
- Roer de slagroom erdoor en giet het mengsel in de ijsmachine.
- Volg de instructies van je ijsmachine om het slagroomijs verder te bereiden.
- Doe het slagroomijs vervolgens in een diepvries bestendige bak en zet voor gebruik nog even in de vriezer.
Tips & Tricks bij het slagroomijs:
- Wil je het slagroomijs zonder ijsmachine maken? Volg de instructies van het recept. Voeg de slagroom iets lobbig geklopt toe. Doe het ijsmengsel vervolgens in een diepvriesbestendige bak en zet het in de vriezer. Haal het er na een half uur uit en klopt het door. Herhaal dit ieder halfuur tot het slagroomijs de juiste consistentie heeft.
- Het blaadje gelatine zorgt voor een verbeterde structuur en schepbaarheid van het slagroomijs.
- Haal het slagroomijs al iets eerder uit de vriezer voor het serveren. Zo kan het ijs op temperatuur komen en word het slagroomijs beter schepbaar.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Ardie zegt
Bij de 2de stap bereidingswijze staat eigelen. Dit moeten de eiwitten zijn neem ik aan?
Bakkenderwijs zegt
Ik heb het even voor je nagekeken. Het klopt wat er in het recept staat. Het zijn eigelen. In het slagroomijs recept word enkel eigeel gebruikt. Veel bakplezier.
Joke Dorrestijn zegt
Er staat bij stap 6: giet het mengsel door een zeef, moet je hetgene wat op de zeef blijft liggen weggooien of langzaam door de zeef laten lopen?
Bakkenderwijs zegt
In het slagroomijs mengsel kan het voorkomen dat er kleine stolseltjes ontstaan bij het verwarmen. Door het door een zeef te gieten zeef je deze eruit. Al het vloeibare gaat als het goed is door de zeef heen. Je kunt dit eventueel nog een beetje helpen. De stolsteltjes echter mogen weg. Veel bakplezier.
Jan zegt
Heb een vraagje wat voor slagroom gebruik je bij room ijs maken????
Bakkenderwijs zegt
Ik gebruik altijd zo’n bekertje verse slagroom die je nog op moet kloppen vanuit de supermarkt. Veel bakplezier.