Koffie roomijs behoort absoluut tot mijn favorieten. Ik hou van de koffie smaak in combinatie met gebak en met ijs dus ook. Koffie roomijs of mokka roomijs, het is maar net welke naam je eraan wilt geven.
Mokka is een koffiesoort. Dus mokka roomijs is koffie roomijs, maar koffie roomijs hoeft niet perse ook mokka roomijs te zijn. In de serie Supergirl kwam op een gegeven moment iets voorbij over mokka. Mokka was koffie gemaakt van koffiebonen en cacaobonen. Ik vond het wel mooi gevonden, maar of dit waar is, geen idee. Ik denk het eerlijk gezegd niet. Heb het iig nergens terug kunnen vinden.
Het onderstaand koffie roomijs recept is geschreven voor de ijsmachine. Echter heb je om koffie roomijs te maken geen ijsmachine nodig. Wil je dit koffie roomijs zonder ijsmachine maken, kijk dan onder het recept bij de tips & tricks hoe je dat voor elkaar krijgt.
Het recept is voor ca. 1000 ml koffie roomijs
Rating
- 250 ml slagroom
- 500 ml volle melk
- 4 eidooiers
- 20 gram magere melkpoeder
- 15 gram espressopoeder
- scheutje kokend water
- 100 gram kristalsuiker
- 1 blaadje gelatine
- Leg het blaadje gelatine in een bakje water te weken.
- Klop de eidooiers met een beetje suiker los.
- Breng de melk met het magere melkpoeder en de rest van de suiker aan de kook.
- Knijp het blaadje gelatine uit en los het op in de melk.
- Giet een beetje van de kokende melk bij de eidooiers.
- Giet vervolgens het eimengsel terug bij de rest van de melk en klop goed door elkaar.
- Verwarm het mengsel tot een temperatuur van 85°C. Dit is wanneer er een heel dun laagje op de achterkant van de lepel achterblijft. (Het mengsel mag niet koken).
- Los het espressopoeder op in een scheutje kokend water en meng het door het melk mengsel.
- Giet het mengsel door een zeef.
- Laat het mengsel volledig afkoelen of zet het in een bak met water/ijs en klop tot het is afgekoeld.
- Klop de slagroom door het melkmengsel.
- Giet het koffie ijsmengsel in de ijsmachine en volg de instructies van je ijsmachine.
Tips & Tricks bij het koffie roomijs:
- Koffie roomijs maken zonder ijsmachine. Maak het ijsmengsel klaar volgens het recept tot het moment van de slagroom toe voegen. Klop de slagroom een klein beetje op en schep dit door het ijsmengsel. Giet het koffie ijsmengsel in een diepvries bestendige bak. Zet het in de vriezer. Haal na een half uur uit de vriezer en klop het even goed door elkaar. Herhaal dit tot het koffie roomijs de juiste consistentie heeft.
- Je zou er ook voor kunnen kiezen om de espresso direct in de melk op te lossen in plaats van deze later toe te voegen. Het zal voor het eindresultaat weinig uitmaken.
- Het blaadje gelatine en het magere melkpoeder zorgen voor een betere schepbare structuur van het ijs. Dit zou je weg kunnen laten als je dit niet in huis heb.
- Zet het koffie roomijs na bereiding in de ijsmachine nog even in de vriezer. Dit komt de structuur ten goede.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Kristin zegt
Dank u. Ik moest een half pak papier afdrukken vooraleer ik aan uw recept kwam dat misschien niet eens lekker is. Never again!
Bakkenderwijs zegt
Bij ieder recept staat een print knop in de rechter bovenhoek. Wanneer je op deze knop drukt verschijnt er een nieuw scherm met enkel het recept om te printen. Op die manier hoef je niet de hele pagina af te drukken en heb je maar 1 a4tje nodig.
Kathleen zegt
zeel lekker ijs !