Voor de extra ijsblog ging ik aan de slag met kaneel. Hiermee maakte ik kaneelijs. Als je het over kaneelijs heb hoor je meestal eerst huh?.
Kaneelijs is niet een ijssoort die je vaak voorbij ziet komen. Al komen er steeds gekkere dingen voor. Zo is bijvoorbeeld dropijs een bekende nieuwe ijssoort. Die door vele geliefd is.
Kaneelijs is een heerlijk roomijs met de smaak van kaneel en het is erg lekker. Mits je natuurlijk van de smaak van kaneel houd.
Het kaneelijs recept is voor ca. 1 liter ijs en is geschreven voor de ijsmachine. Wil je het kaneelijs zonder ijsmachine maken lees dan bij de tips & tricks onder het recept hoe je dat doet.
Kaneelijs recept
Ingrediënten
- 500 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 1 eetlepel kaneel
- 75 gram suiker
- 4 eigelen
- 20 gram magere melkpoeder
- 1 blaadje gelatine
- 1 theelepel vanille extract
Bereidingswijze
- Leg het blaadje gelatine in een bakje met water
- Klop de eigelen met een beetje suiker los.
- Breng de melk met de rest van de suiker, het magere melkpoeder, de vanille extract aan de kook.
- Knijp het blaadje gelatine uit en los het op in het melkmengsel.
- Giet een deel van de gekookte melk bij de losgeklopt eieren en klop het goed door elkaar.
- Klop het eiermengsel door de rest van het melkmengsel.
- Verwarm het tot 85°C. Dit is als het op de achterkant van een pollepel een heel dun laagje achterlaat. (Het mengsel mag niet koken)
- Giet het door een zeef en klop de kaneel erdoorheen.
- Zet de schaal in een water/ijs bad en klop tot het ijsmengsel volledig is afgekoeld.
- Klop als laatste de slagroom door het ijsmengsel.
- Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en volg de instructies van je ijsmachine.
Tips & Tricks bij het kaneelijs
- Zorg ervoor dat je ijsmengsel goed koud is voordat je het in de ijsmachine giet. Zet het eventueel van te voren nog even koud weg.
- Het magere melkpoeder en het blaadje gelatine zorgen voor een verbeterde structuur van het ijs. Deze twee ingrediënten zou je eventueel weg kunnen laten.
- Schep het kaneelijs wanneer de ijsmachine klaar is in een diepvriesbak en zet het nog even in de vriezer. Dit komt de structuur van het ijs wederom ten goede.
- Staat het kaneelijs langer dan 3 uur in de vriezer. Haal het dan voor gebruik uit de vriezer en zet deze op je aanrecht. Of zet het tijdens bijvoorbeeld het koken in de koelkast.
- Wil je het kaneelijs zonder ijsmachine maken. Volg de instructies van het recept. Klop de slagroom op voor je deze door het ijsmengsel mixt. Doe het ijsmengsel in een diepvriesbak en haal deze er ieder half uur uit. Mix het mengsel dan even goed door zodat er geen ijskristallen gaan vormen. Herhaal dit tot het ijs een goede consistentie heeft.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie