Dropijs is misschien niet de eerste smaak waaraan je denkt als je aan ijs denkt, maar dropijs maakt een ware opmars in populairiteit.
Dropijs is een roomijs met de smaak van drop. Je kunt dit dropijs ook droptoffee ijs noemen. Het dropijs word namelijk gemaakt door middel van droptoffees. Deze droptoffees worden gesmolten en vervolgens vermengd met de rest van de ingrediënten.
Zelf had ik dropijs wel vaker voorbij horen komen, maar dit was nou niet het ijs wat ik graag zou bestellen. Mijn zusje was echter gek op dropijs en kan er geen genoeg van krijgen. Zodoende ging ik toch maar eens aan de slag met het dropijs. En het resultaat was zo goed dat mijn zusje hem beter vond dan het dropijs dat ze bij de ijscoman bestelde. Dat is dan toch het beste compliment. Ik moet zeggen dat ik het dropijs ook wel lekker vond smaken, al kan ik er geen hele bakken van op.
Het recept voor dropijs is geschreven voor de ijsmachine. Het dropijs recept is ook te maken zonder ijsmachine. In de Tips & Tricks voor het dropijs vind je terug hoe je het dropijs maakt zonder ijsmachine.
Ik vind het vaak moeilijk om precies aan te geven voor watvoor hoeveelheid ijs het recept is. Dit dropijs recept is voor ca. 1 liter dropijs.
Rating
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 250 gram droptoffees
- 1 blaadje gelatine
- 25 gram suiker
- 4 eigelen
- 20 gram magere melkpoeder
- Hak/Knip de droptoffees in stukjes.
- Leg het blaadje gelatine in een laagje water te weken.
- Klop de eigelen met wat suiker los.
- Breng de melk met de droptoffees en de rest van de suiker aan de kook.
- Los het blaadje gelatine erin op.
- Meng het magere melkpoeder erdoorheen.
- Giet een beetje van het dropmengsel over de eieren en klop het goed door elkaar.
- Giet vervolgens het eimengsel bij de rest van het dropmengsel en roer goed door elkaar.
- Verwarm tot er een dun laagje achter op je lepel achterblijft (Tot 85°C)
- Giet het mengsel door een zeef.
- Laat het dropmengsel volledig afkoelen, of klop het in een ijs/waterbad tot het volledig is afgekoeld.
- Meng de slagroom erdoorheen.
- Giet het mengsel in de ijsmachine en volg de instructies van je ijsmachine.
- Verpak in een diepvriesbak in de vriezer.
Tips & Tricks bij het dropijs:
- Zet het dropijs voor serveren even uit de vriezer. Zo word het ijs goed schepbaar.
- Wil je het dropijs zonder ijsmachine maken, volg dat de instructies in het recept. Voeg in plaats van de vloeibare slagroom iets lobbig geklopte slagroom door. Giet het dropijsmengsel in een diepvriesbestendige bak en zet het in de vriezer. Haal het dropijs ieder halfuur uit de vriezer en klop het even goed door. Herhaal dit tot het dropijs de juiste consistentie heeft.
- Je kunt de droptoffees ook invriezen. Hierdoor worden ze na en kun je ze in een zak of theedoek in kleine stukjes slaan.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Esther zegt
Dit dropijs lijkt me heerlijk, en ik ga het zeker een keer maken. Liever zou ik het magere melkpoeder weglaten. Kan dat? Of heb je een suggestie voor iets vervangends?
Hartelijke groet,
Esther
Bakkenderwijs zegt
Beste Esther. Dit dropijs recept is de favoriet van mijn zusje en is erg lekker. Het magere melkpoeder zou je kunnen weglaten. Het zorgt voor een betere schepbaarheid van het ijs. Maar als je het dropijs op tijd uit de vriezer haalt dan helpt dit ook al enorm voor de schepbaarheid. Met smakelijke groet, Yvonne
Marco zegt
Opbouwend bedoeld : met minder, zeg maximaal 200 gram droptoffees vinden wij het lekkerder, minder heftige dropsmaak. Ook hebben we vraagtekens bij de 4 dooiers. Als het kleine zijn zou het kunnen.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor uw reactie. Tips zijn altijd welkom en iedere smaak is anders. Hier is het dropijs recept een absolute favoriet van velen. Voor degene die het dropijs wat minder heftig willen is het een goede tip om de toffees te minderen. De eigelen zorgen voor de romigheid van het ijs en kloppen qua hoeveelheid.
Gerda zuur zegt
Hallo ik heb even een vraag.
Ik heb een recept gevonden van drop ijs van de smulweb. Maar ik kan van hun geen mail adres vinden.
Ik zag dat u ook drop ijs maakt.
Maar van de smulweb heb ik deze ingrediënten.
150 gram drop.
230 gram volle melk. ( dat moet toch geen gram zijn maar ml ?. En het kan toch ook wel met half volle melk ?.)
120 gram slagroom. ( dat moet toch geen gram zijn maar ml ?.)
80 gram suiker.
50 gram water. ( dat moet toch geen gram zijn maar ml?.)
Graag bericht terug.
Gerda Zuur.
Bakkenderwijs zegt
Beste Gerda, aangezien ik dit recept niet zelf gemaakt heb kan ik niet zeggen of het een fout is of dat het klopt. Wat ik er wel over kan zeggen is dat het mogelijk is om vloeibare ingrediënten op de weegschaal af te meten. Hierdoor word een recept vaak nog preciezer dan wanneer dit met een maatbeker word afgemeten. Hopelijk kan je hier wat mee. Veel bakplezier.