Chocolade ijs met een volle chocolade smaak. In dit chocolade ijs recept word gebruik gemaakt van pure chocolade. Je kunt het een beetje vergelijken met de smaak van een goede chocolade mousse. Alleen dan in ijsvorm.
Het chocolade ijs stond al een tijdje in de planning. Alleen kwam het er steeds maar niet van. Een vriendin van mij vroeg er regelmatig om. Uiteindelijk er toch mee aan de slag gegaan. En ik moet zeggen dat het chocolade ijs erg lekker is. Heerlijk met een dotje slagroom. Of naast het chocolade ijs een bolletje bananen roomijs of koffie ijs. Het is maar een idee.
Het chocolade ijs recept is voor ongeveer 1 a 1,5 liter ijs. Chocolade ijs maken met ijsmachine of zonder. Het is beide mogelijk. Het recept is geschreven voor chocolade ijs maken met ijsmachine. Onder het recept in de Tips & Tricks lees je terug hoe je het chocolade ijs zonder ijsmachine maakt.
- 4 eidooiers
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 500 ml volle melk
- 1 eetlepel oploskoffie
- 250 ml slagroom
- 1 blaadje gelatine
- 50 gram cacao
- 125 gram pure chocolade
- Leg het blaadje gelatine in een laagje water te weken.
- Klop de eierdooiers met een beetje van de kristalsuiker los.
- Klop in een steelpannetje de cacao met een beetje melk glad
- Roer de rest van de melk erdoor.
- Roer de basterdsuiker, de rest van de kristalsuiker en de oploskoffie erdoor.
- Breng aan de kook.
- Smelt ondertussen de pure chocolade au bain marie.
- Knijp het blaadje gelatine uit en los het op in het melk mengsel.
- Giet al kloppend beetje bij beetje bij het losgeklopt eigeel.
- Schenk het weer terug in het pannetje en verwarm tot 85°C onder voortdurend roeren.
- Neem van het vuur en roer de gesmolten chocolade erdoorheen.
- Laat het geheel volledig afkoelen.
- Wanneer volledig afgekoeld roer de slagroom erdoor.
- Giet het chocolade ijs mengsel in de ijsmachine en volg de instructies van je ijsmachine.
Tips & Tricks bij het chocolade ijs recept:
- Wil je chocolade ijs maken zonder ijsmachine. Volg de instructies het bovenstaande recept. Klop voordat je de slagroom door het chocolade ijs mengsel roert, de slagroom eerst op. Spatel het vervolgens door het ijsmengsel. Giet het chocolade ijsmengsel in een diepvriesbestendige afsluitbare bak en zet het in de vriezer. Haal het ieder half uur uit de vriezer en klop het even goed door elkaar. Doe dit tot het ijs een goede consistentie heeft bereikt.
- Het blaadje gelatine zorgt ervoor dat het chocolade ijs een betere schepbaarheid krijgt.
- Haal het chocolade ijs voor serveren uit de vriezer en laat het op het aanrecht op temperatuur komen.
- Vries het ijs na bereiden met de ijsmachine eerst nog een uur in voor serveren. Het chocolade ijs krijgt dan de juiste consistentie.
- De oploskoffie zorgt voor een diepere smaak van het chocolade ijs. Het ijs proeft hierdoor niet naar koffie. Mocht je toch liever geen oploskoffie gebruiken. Laat dit ingrediënt dan weg.
- Om het chocolade ijs mengsel sneller te laten afkoelen. Zet je deze in een water/ijs badje. Wanneer je het mengsel dan ook nog roert koelt het nog sneller af.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie