Ben je op zoek naar de zoete variant? Kijk eens bij dit pumpkin pie recept.
Pompoen vind je in alle soorten en maten, van een tennisbalgrootte tot een formaat van meer dan een meter. Van grammen tot kilo’s. Eigenlijk kun je het bij pompoenen zo gek nog niet bedenken. Inmiddels zie je de handzame pompoenen steeds vaker voorbij komen. In de supermarkt liggen verschillende soorten.
Tot voor kort had ik weinig kennis en ervaring met de pompoen. Ik weet niet of het zo is, maar voor mijn gevoel zag ik de pompoenen ook niet vaak voorbij komen in de supermarkt. Inmiddels merk ik dat ze volop overal verkrijgbaar zijn. Ben ik begonnen met een pompoensoepje en voor het avondeten besloot ik dit keer een hartige pompoentaart te maken. Dit hadden we hier thuis nog niet eerder gegeten en het was zeker een welkome verassing. We vonden het allemaal erg lekker. Mijn broer heeft het overgebleven stuk mee genomen voor de volgende dag. Zeer zeker de moeite waard en voor herhaling vatbaar.
Qua ingrediënten heb je ook niet belachelijk veel nodig, en het is vrij makkelijk te maken. Een klein spierballetje om het deeg uit te rollen en een beetje geduld als de taart in de oven zit is alles. Erg lekker bij de hartige pompoentaart is een frisse salade.
Rating
Bereidingstijd:
Baktijd:
Tijd:
Porties: 4 personen
- 250 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 125 gram koude boter
- 5 eetlepels water
- 750 gram flespompoen
- 250 ml appelsap
- 2 eieren
- 200 ml crème fraîche
- ½ theelepel cayennepeper
- 1 theelepel kerriepoeder
- sap van 1 citroen
- 300 gram gekookte ham blokjes
- Kneed de boter met de bloem, het water en het zout tot een mooi deeg en leg deze in vershoudfolie voor een half uur te rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de pompoen schoon en snijd deze in blokjes.
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Laat de pompoen met de appelsap zacht stoven tot je er met een vork in kan prikken (10 a 15 min)
- Giet de pompoen goed af en pureer deze vervolgens met een stamper.
- Klop in een andere schaal de eieren los en meng deze met de crème fraîche, de cayennepeper, de kerriepoeder, het sap van de citroen en de ham blokjes.
- Roer dit door de pompoenpuree heen.
- Haal na een half uur het deeg uit de koelkast, rol deze uit tot een grote dunne lap en bekleed hiermee een vorm van 28 a 30 cm.
- Prik wat gaatjes in de bodem van het deeg.
- Verdeel het pompoenmengsel over de vorm en zet de hartige pompoentaart in het midden van de oven voor c.a. 50 minuten.
Tips & Tricks bij de Pumpkin pie – Hartige pompoentaart
- In plaats van appelsap kan je ook appelwijn/appelcider gebruiken.
- In plaats van de flespompoen kan je gemakkelijk een andere pompoen gebruiken.
- In plaats van de stamper kan je voor de pompoenpuree ook een keukenmachine gebruiken.
- Mocht je een kleinere vorm willen gebruiken, houd er dan rekening mee dat je taart langer in de oven moet i.v.m. dat deze dikker is.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Jiska zegt
Superlekker en makkelijk!
Ook makkelijk uit te breiden naar grotere hoeveelheden (heb voor 8-10 pers in grote platte aluminium bak deze gemaakt). Is telkens weer een succes.
Bedankt!
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor je reactie. Goed te horen dat de pompoentaart een succes is.
clara de swaaf zegt
Heel lekkere en makkelijk te maken taart. In plaats van ham,ben vegetariër een vleesvervanger gebruikt. Prima, Zelf een grote vleeseter vond hem prima.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en de goede variatietip.