Een clafoutis is normaliter een zoet gerecht. Het is afkomstig uit Frankrijk. Een traditionele clafoutis word gemaak met kersen. Deze worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker.
In deze variatie maak ik een hartige variant van de clafoutis. De hartige clafoutis word gemaakt met heerlijke smaakvolle tomaatjes. En omdat het een hartige clafoutis is word er geen suiker in het recept gebruikt.
Clafoutis word in de oven gebakken en vervolgens lauw geserveerd. Je kunt deze hartige clafoutis ook gewoon warm eten.
Hartige clafoutis recept
Ingrediënten
- ca. 300 gram kleine tomaatjes
- 100 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 50 gram geraspte kaas
- 300 ml melk
- 3 eieren
- 50 gram gesmolten boter
- 6 plakjes bacon
Bereidingswijze
- Bak de bacon in een koekenpan op laag vuur knapperig.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een dichte taart-/quichevorm in van ca. 23 cm.
- Zeef de bloem met het zout.
- Mix de eieren erdoor.
- Mix vervolgens de gesmolten boter en de melk erdoor.
- Roer als laatste de kaas erdoor.
- Maak de tomaatjes schoon en snij ze doormidden.
- Snij de uitgebakken bacon in stukjes.
- Strooi de bacon over de bodem van de vorm.
- Verdeel de tomaatjes over de bodem heen.
- Giet voorzichtig het beslag over de tomaatjes heen.
- Bak de hartige clafoutis in 35 a 40 minuten goudgeel en stevig.
Tips & Tricks bij de hartige clafoutis:
- Je kunt de bacon weglaten als je hier niet van houd.
- Voeg eventueel wat Italiaanse kruiden toe of breng extra op smaak met wat peper.
- Lekker met een salade.
- Zorg voor een dichte taartvorm. Het beslag is vrij dun en er is kans dat deze er anders uitlekt.
- Bekleed de bodem van de vorm eventueel met een bakpapiertje.
- Nadat de hartige clafoutis uit de oven is gehaald zal de clafoutis nog wat inzakken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie