Bourekas, een hartig bladerdeeghapje uit Israël. Welke zijn oorsprong vind in Turkije. Het bladerdeeghapje word ook wel onder de naam Burekas zonder de o genoemd.
Een bourekas kan gevuld worden met elke vulling naar wens. Ook word een bourekas in verschillende soorten maten en vorm gemaakt. Er bestaat een speciaal boureka deeg. Maar naast met dit deeg word het ook met bladerdeeg en filodeeg gemaakt.
Ik heb geprobeerd wat meer informatie te vinden wat een bourekas nou precies een bourekas maakt. Anders als een ander bladerdeeghapje. Nu heb ik wel teruggevond dat bourekas traditioneel met sesamzaad word gemaakt. Mocht je meer informatie hebben over dit gerecht. Dan hoor ik het graag van je.
Dit bourekas recept komt uit het Wereld bakboek waar ik een review over schreef. In dit recept heet het bladerdeeghapje burekas. Het recept is volledig met eigen woorden beschreven.
Dit recept is voor 10 bourekas gevuld met gehakt.

- 10 blaadjes bladerdeeg
- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel olijfolie
- 80 gram fijngesnipperde ui
- 200 gram rundergehakt
- ⅛ theelepel peper
- ⅛ theelepel zout
- snuf cayenne
- ⅛ theelepel vierkruidenpoeder (zie tips)
- Fruit de ui in de olijfolie
- Voeg het gehakt toe en bak dit rul
- Breng op smaak met de zout, peper, de vierkruidenpoeder en de cayenne.
- Laat afkoelen.
- Leg de blaadjes bladerdeeg voor je neer en laat ze iets ontdooien.
- Strijk de randen licht in met het losgeklopte ei.
- Schep in het midden van de plakjes een hoopje van de vulling
- Rol van boven naar beneden op en druk de zijkanten goed dicht.
- Leg de bourekas met de naad naar beneden op de bakplaat.
- Bestrijk de bourekas met het losgeklopte ei.
- Prik in het midden met een mes een gaat.
- Laat de bourekas een half uurtje rusten op de bakplaat.
- Verwarm ondertussen de oven op 220°C.
- Bak in 15 minuten goudbruin en gaar.


Tips & Tricks bij het bourekas recept:
- Als je het bladerdeeg te veel laat ontdooien kan het slap worden. Mocht dit het geval zijn kan je de bourekas het beste in je rand oprollen en op de bakplaat dicht drukken.
- Voor het dichtdrukken kan je ook een vork gebruiken.
- Mocht je zelfgemaakt bladerdeeg gebruiken dan heb je hiervoor zo’n 350 gram nodig. Snij de bladerdeeg vervolgens in vierkanten van zo’n 12 cm.
- Vierkruidenpoeder recept vind je hier.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie