Een stroopwafelcake combineert 2 lekkernijen met elkaar. Namelijk cake en stroopwafels. De cake is inmiddels al best populair geworden. Er zijn zelfs kant en klaren mix pakketten verkrijgbaar. Al moet je daar wel de stroopwafels nog zelf toevoegen. Dit komt doordat deze minder lang houdbaar zijn als de rest van de ingrediënten van de stroopwafelcake mix.
Stroopwafelcake maken doen we natuurlijk niet met kant en klaren mix. Dat is ook helemaal niet nodig. Want een stroopwafelcake maken is niet zo moeilijk. Het is eigenlijk niet heel anders als het maken van een gewone cake. Dit is namelijk ook wat je doet bij een stroopwafelcake. Je bakt een cake en voegt daar stukjes stroopwafel aan toe. Onderstaand vind je het stap voor stap stroopwafelcake recept. En onder het recept vind je tips & tricks die het nog makkelijker kunnen maken.
Over het algemeen worden de stukjes stroopwafel in de cake ook zacht. Bovenop de cake houden ze nog wel wat bite over. De stukjes zorgen voor een lekkere koek karamel combinatie met de rest van de cake.
Het stroopwafelcake recept word gemaakt in een cakevorm/cakeblik. Deze zal je ook regelmatig gebruiken bij het bakken van een gewone cake.

- 250 gram bloem
- 250 gram roomboter
- 225 gram fijne kristalsuiker
- 5 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 10 stroopwafels (+- 300 gram)
- 16 gram vanillesuiker (= 2 zakjes)
- snuf zout
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Vet een cakevorm in en bekleed de lange kant eventueel met bakpapier.
- Snij/hak 8 stroopwafels in stukjes.
- Snij de overige 2 in vieren en hou ze apart van elkaar.
- Mix de boter op halve snelheid met de suiker en het zout luchtig.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
- Wacht met het volgende ei tot het eerdere ei volledig is opgenomen.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en mix dit op lage snelheid tot een mooi glad cakebeslag.
- Spatel de 8 stroopwafels in stukjes erdoor.
- Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant iets glad.
- Verdeel de andere stroopwafelstukken over de bovenkant.
- Bak de stroopwafelcake in ca. 70 minuten goudbruin en gaar.



Tips & Tricks bij de stroopwafelcake:
- Verwacht na het toevoegen van de eieren geen glad mengsel. Dit komt na het toevoegen van o.a. de bloem vanzelf goed.
- Ook de stroopwafelcake kan je testen met een sateprikker wanneer deze gaar is.
- Wanneer een cake echt te donker is maar van binnen nog niet gaar kun je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie.
- Trek de ovendeur niet tussendoor open, de stroopwafelcake kan dan instorten door het temperatuurverschil.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Ziet er heerlijk uit. Ga het zeker maken. Dankjewel voor het recept
Graag gedaan en veel bakplezier.
De cake lijkt me heerlijk,
welke groote heeft het cakeblik.
m.v.g. Lenie.
Het cakeblik dat ik gebruik heb is zo’n 28 x 10 cm. Veel bakplezier