Sandkage is een Deense cake, een Deense zandcake om precies te zijn.
Sandkage is een iets wat droge cake welke ideaal past bij de koffie. De cake word ook graag in de koffie gedoopt.
In Denemarken is sandkage populair. Sandkage word met regelmaat gebakken en mag tijdens een thee- of koffievisite niet ontbreken.
Een sandkage word traditioneel in een kransvorm, ook wel kugelhupf genoemd, gebakken. Maar gooi het sandkage recept maar eens in Google en je zult zien dat de meeste de sandkage in een gewone cakevorm bakken. Dit gebeurt vaak uit praktische overwegingen.
Wat mij opviel toen ik met deze Deense cake, de sandkage, aan de slag ging is dat de sandkage amper buiten Denemarken beschreven word. In het Nederlands vond ik zelfs geen enkel Sandkage recept. Hoog tijd dus om daar verandering in aan te brengen.
De sandkage word gemaakt met veel eieren. Dit komt doordat de sandkage zonder bakpoeder gemaakt word. Het is namelijk zo dat een echt verfijnde sandkage geen kunstmatige rijsmiddelen bevat omdat deze afbreuk kunnen doen aan de smaak. Dit is dan ook de reden dat deze sandkage zoveel eieren bevat.
Onderstaand sandkage recept is gemaakt in een cakevorm van 30 cm.
- 6 eieren + 4 eidooiers
- 175 gram poedersuiker
- snuf zout
- rasp van 1 citroen
- 180 gram bloem
- 120 gram maïzena
- 200 gram roomboter
- eventueel poedersuiker om te bestuiven
- Vet een cakevorm goed in of bekleed deze met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Klop de eieren + eidooiers met de suiker, het zout en de citroenrasp schuimig.
- Smelt de boter en laat deze iets afkoelen alvorens de boter door het eischuim te spatelen/kloppen. (spatel/klop niet langer als nodig)
- Zeef de bloem met de maïzena en spatel dit erdoorheen.
- Verdeel het sandkage beslag over de cakevorm.
- Bak in 45 tot 50 minuten gaar.
- Snij na 15 minuten baktijd, op het moment dat de bovenkant begint te bruinen, de cake in over de lengte.
- Bak vervolgens de resterende baktijd.
- Bestrooi eventueel met poedersuiker voor het serveren.
Tips & Tricks bij de Sandkage:
- Je kunt de citroenrasp naar smaak toevoegen of zelfs helemaal weglaten.
- Wanneer je de gesmolten boter aan het eischuim toevoegt, spatel of klop dan niet langer dan nodig. Anders verdwijnt de luchtigheid uit de cake.
- Het is een beetje raar om de oven na 15 minuten te openen voor een cake. Normaliter stort een cake dan in. Bij de sandkage is dit de bereidingswijze, en zoals je kan zien op de foto’s van de sandkage gaat het goed.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie