Mokka soesjes, heerlijk soezen gevuld met koffie slagroom. Zelf ben ik gek op de smaak van koffie in gebak. En dat is dan ook de smaak die deze heerlijke soesjes hebben gekregen.
Wil je toch andere smaak soesjes maken kun je dit recept gewoon volgen en het uiteindelijk met iets anders vullen. Of je vind hier het basisrecept voor soesjes.
Met dit recept maak je een bakplaat vol met soesjes.
Mokka soesjes recept
Ingrediënten
- voor de soesjes
- 150 gram water
- 50 gram melk
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 3 a 4 eieren
- snuf zout
- losgeklopt eitje om te besmeren
- voor de vulling
- 400 ml slagroom
- 6 gram espressopoeder
- 16 gram vanillesuiker (=2 zakjes)
- 2 zakjes klopfix
- eventueel poedersuiker om te bestrooien.
Bereidingswijze
- voor de soesjes
- Verwarm de oven voor op 180-190°C.
- Doe de boter met het water, de melk en de snuf zout in een pannetje en laat alles goed heet worden en smelten.
- Roer met een spatel/pollepel krachtig de bloem door het botermengsel en roer tot je geen klontjes meer hebt.
- Laat de bloem al roerende even goed doorgaren tot deze een beetje gaat sissen, een bal vormt en aanbakt aan de bodem.
- Haal de pan van het vuur en doe het deeg over in een kom.
- Voeg een ei toe en ga direct roeren met een spatel tot het ei volledig is opgenomen.
- Voeg dan pas het volgende ei toe en herhaal de vorige stap.
- Let bij het vierde ei op of je mengsel niet al te dun word. Het deeg moet glad en soepel zijn en niet uitvloeien. Je kunt ook een deel van het ei toevoegen.
- Doe het beslag in een spuitzak met rond spuitmondje en spuit dotjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Wrijf met wat losgeklopt ei de puntjes naar beneden.
- Bak de soesjes ca 20 a 25 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. (De baktijd is ook deels afhankelijk van de grootte van de soesjes) [Maak de oven tijdens het bakken NIET open]
- Laat de soesjes volledig afkoelen voordat je ze vult met een vulling naar keuze.
- voor de vulling
- Mix de slagroom en voeg geleidelijk het espressopoeder, de vanillesuiker en de klopfix toe.
- Doe de mokka room in een spuitzak met een smal spuitmondje.
- Maak onderin de afgekoelde soesjes een klein gaatje en spuit voorzichtig de room erin.
- Bestrooi de soezen eventueel met wat poedersuiker voor serveren.
Tips & Tricks bij de mokka soesjes:
- Je kan er voor kiezen om de oven na het bakken nog even dicht te laten. Dit helpt de soesjes met drogen en kan inzakken voorkomen.
- Grotere soezen zullen een langere baktijd nodig hebben. Denk hier aan 25 tot 30 minuten.
- Open de oven tijdens het bakken niet. De soesjes zullen gelijk instorten.
- Door de soesjes met losgeklopt ei in te smeren zorg je ervoor dat deze glanzender uit de oven komen.
- Proef je slagroom tussendoor of deze naar je smaak is.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie