Citroen schuimtaart is misschien wel beter bekend onder de Engels benaming lemon merengue. Het is een gebakje op basis van lemon curd en eiwitschuim.
De mini citroenschuimtaartjes zijn kleine taartjes van 2 a 3 hapjes. Dit maakt het leuk om ze bijvoorbeeld op een mooie schaal te serveren of op tafel neer te zetten.
Voor deze mini citroenschuimtaartjes heb je wel een kleine vorm nodig. Er bestaan van die muffinvormen voor mini muffins. En dat is de vorm die ik gebruik voor deze mini citroenschuimtaartjes.
Wat je misschien wel op de foto kan zien is dat het bakje een beetje stuk gebakken is. Dit komt doordat ik de bakjes niet terug in de vorm heb gezet toen ik de merengue ging bakken. De bakjes zijn wat moeilijk uit de vorm te krijgen waardoor ik voor deze oplossing koos. Maar ik denk dat je ze beter toch in de vorm kan bakken. Dan komen de mini citroenschuimtaartjes er een stuk mooier uit. Lees van te voren even de Tips & Tricks door onder het recept. Hier staan wat handigheidjes voor het verwijderen van de taartjes uit de vorm.
Dit is geen snel recept. Ze zullen dan ook niet 123 uit de oven vliegen. Voor dit citroenschuimtaartjes recept heb je echt wel wat tijd nodig. De citroenschuimtaartjes zijn de eerste dag het lekkerst. De tweede kan ook nog wel, maar het schuim zal dan iets minder van kwaliteit zijn.
Dit mini citroenschuimtaart recept is voor 24 mini taartjes.
- voor de lemon curd
- 2 eieren
- 2 eigelen
- 100 gram suiker
- 2 theelepels citroenrasp
- 6 eetlepels citroensap
- voor het deeg
- 150 gram roomboter
- 50 gram poedersuiker
- 10 gram vanillesuiker
- 150 gram bloem
- snuf zout
- voor het schuim
- 2 eiwitten
- 100 gram kristalsuiker
- Klop voor de lemon curd de eieren, eigelen, suiker, citroenrasp en het sap au bain marie voor ca. 8 minuten tot deze een dun laagje op de achterkant van een pollepel achterlaat.
- Wrijf de lemon curd door een zeef.
- Dek af met vershoudfolie en zet zodra deze voldoende afgekoeld is voor 1,5 uur koud weg.
- Verarm de oven oor op 190°C.
- Vet een mini muffinvorm in.
- Mix de boter met de poedersuiker, de vanillesuiker en het zout.
- Voeg als laatste de bloem toe en kneed het tot een deeg.
- Verdeel het deeg in 24 stukjes.
- Vorm met het deeg de bakjes in de muffinvormpjes.
- Bak in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.
- Vul als de bakjes zijn afgekoeld met de lemon curd en zet ze koud weg.
- Voor het schuim mix het eiwit met de suiker stijf.
- Doe het eiwitschuim in een spuitzak en spuit dotjes op de lemon curd.
- Zet 1 onder het midden in de voorverwarmde oven en bak tot het schuim goudbruin is. ca 15 tot 20 minuten.
- Verwijder wanneer ze afgekoeld is voorzichtig uit de vorm (zie Tips & Tricks)
Tips & Tricks bij de mini citroenschuimtaartjes:
- Je kunt er voor kiezen om de koekbakjes na het bakken uit de vorm te verwijderen en vervolgens los verder te bakken. De bakjes zullen dan echter wel stuk bakken.
- De koekbakjes kun je heel voorzichtig verwijderen met behulp van een dessertlepel. Hiermee kan je de bakjes er als het ware een beetje uitwippen.
- Verwijder na het bakken de koekbakjes voorzichtig. Maak de vorm schoon en zet ze vervolgens terug in de muffinvorm. Dan zullen ze na het bakken van de merengue wat makkelijker te verwijderen zijn.
- Je kunt voor dit recept ook kant en klare lemon curd gebruiken.
- Wil je alle 24 citroenschuimtaartjes in 1 keer bakken dan heb je 2 mini muffinvormen nodig.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie