Kastanjes kun je volop vinden in de natuur en ook in de winkels zijn ze van oktober tot en met december goed verkrijgbaar. Tijd om hiermee aan de bak te gaan. En niet zomaar iets te bakken. Het zijn kastanje muffins geworden. En alleen al voor deze muffins haal je de kastanjes voortaan in huis. De kastanje muffins zijn heerlijk zacht met een lekkere crunch van amandelen.
Wist je dat kastanjes 2 keer zoveel zetmeel bevatten als aardappelen. Om deze reden worden kastanjes vaak tot een meel gemalen waarmee gebakken kan worden.
Zelf heb ik de tamme kastanjes uit het bos gehaald en vervolgens gepoft. Bekijk hier de how to kastanjes poffen en maak het jezelf makkelijk.
- 100 gram voorgegaarde kastanjes
- 60 ml zonnebloemolie
- 125 gram suiker
- 100 gram bloem
- 100 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel kaneel
- 2 eieren
- 250 ml karnemelk
- Voor de topping
- 50 gram bloem
- 20 gram gehakte amandelen
- 50 gram suiker
- ¼ theelepel kaneel
- 50 gram roomboter
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Zet 12 muffinpapiertjes klaar of vet een muffinvorm in.
- Maal de kastanjes met de olie en de suiker tot een geheel.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het kanaal erboven en roer het erdoorheen.
- Roer de eieren erdoorheen.
- Roer de karnemelk erdoorheen en spatel tot je een geheel heb.
- Verdeel het beslag over de muffinpapiertjes.
- Meng voor de topping de bloem met de gehakte amandelen het suiker en het kaneel door elkaar.
- Snijd de boter in stukjes en wrijf met je vingers de boter en het bloem mengsel door elkaar tot kruimels.
- Verdeel de kruimels over de gevulde muffinvormpjes.
- Bak in ca. 25 minuten gaar.
Tips & Tricks bij de kastanje muffins:
- Kijk hier how to amandelmeel maken.
- Mocht je teveel beslag hebben vul dan nog een extra muffinpapiertje.
- Geen muffinpapiertjes in huis dan maak je ze gemakkelijk zelf met een bakpapiertje. Kijk hier how to muffinpapiertjes maken.
- 100 gram voorgegaarde kastanjes zijn enkel de gepelde kastanjes. Dus het eetbare gedeelte.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Monique zegt
Deze kastanjemuffins lijken mij heerlijk!
Ik heb alleen een vraagje, nu heb ik in de vriezer gepelde, 5 minuten voorgekookte kastanjes liggen. Moet ik deze dan nog roosteren in de oven of kan ik ze zo gebruiken voor dit recept?
Groetjes Monique
Bakkenderwijs zegt
Beste Monique, Ik denk dat het niet nodig is de kastanjes verder te garen wanneer deze al eerder voorgegaard zijn. Veel bakplezier. Met smakelijke groet, Yvonne