Een kastanje boterkoek, misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt als je het over boterkoek heb. Maar zeker een lekkere. Ik had al een tijdje een idee om weer eens een boterkoek te maken. Net even anders als anders. En nadat ik een lading kastanjes kreeg ging ik daarmee aan de slag.
Voor deze kastanje boterkoek wilde ik niet gebruik maken van kastanjemeel. Daar moet je de kastanjes eerst voor poffen en daarna nog uren in de oven drogen. Kastanjemeel maken zal ik vast nog wel met de rest van de kastanjes doen. Maar voor dit recept wil ik enkel gepofte kastanjes gebruiken. En dat is gelukt. Met een heerlijke kastanje boterkoek als resultaat.
Door de toevoeging van de kastanjes is de boterkoek net even anders als de welbekende Nederlandse boterkoek. Het lijkt ook wel of de kastanjes de boterkoek wat minder vet doen smaken.
Het kastanje boterkoek recept word gebakken in een boterkoekvorm. Dit is een speciale vorm waarmee je de boterkoek gemakkelijk uit de vorm haalt. Je kan de boterkoek ook in een springvorm maken van ca. 24 cm diameter.

- 250 gram boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 100 gram gepofte kastanjes
- 7 gram vanillesuiker
- 1 geklutst ei
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Maal de kastanjes fijn in een keukenmachine.
- Vet een (boterkoek) vorm in van ca. 24 cm diameter.
- Mix de roomboter met de suiker luchtig.
- Voeg de helft van het geklutste ei toe en mix het erdoor.
- Mix de gemalen kastanjes erdoor.
- Voeg als laatste de bloem toe en mix tot een deegje.
- Duw het deeg in de vorm en strijk de bovenkant glad.
- Strijk de kastanje boterkoek in met het overgebleven geklutste ei.
- Bak in ca. 25-30 minuten goudbruin en gaar.




Tips & Tricks bij de kastanje boterkoek:
- Gebruik de bolle kant van een lepel en maak deze iets wat vochtig om de boterkoek in de vorm te drukken.
- Zie hier how to kastanjes poffen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie