Gur cake is een typisch Dublins gebak. In de rest van Ierland komt het gebak ook voor, daar heet het echter geen gur cake maar gaat het onder de naam van Chester cake of donkey’s gudge.
De naam gur cake is afgeleid van het woord gurrier. Kinderen die spijbelde van school heette in Ierland gurriers en het spijbelen van school werd aangeduid met on the gur zijn.
Gur cake word gemaakt met left overs van bakkerijen van de vorige dag. Over het algemeen word de gur cake gesneden in vierkanten stukken.
De gur cake bestaat uit 2 shortbread lagen met daartussen een dikke laag vulling. Shortbread is een wat droge kruimelige koek. De dikke vulling word gemaakt van rozijnen en andere zuidvruchten.
De receptuur voor gur cake, chester cake of donkey’s gudge komt niet zo heel nauw. Het werd veel gemaakt met wat er nog in huis was of wat er over was. Je kunt het recept dus naar hartenlust aanpassen.
Gur cake werd vroeger gezien als armeluis gebak. Doordat het gemaakt werd met de restjes van de vorige dag was het een goedkoop gebakje in de bakkerijen. Hierdoor was het een gebakje dat arme scholieren net aan konden betalen.
Het recept voor de gur cake komt uit het Home sweet home kookboek waar ik een review over schreef. Het is in eigen woorden verteld.
De gur cake word gemaakt in een vierkant bakblik van 20x20cm.
- voor de vulling
- ca. 250 gram oud brood
- ca. 150 ml koude thee
- 100 gram bloem
- 100 gram bruine suiker
- snuf zout
- ½ theelepel bakpoeder
- 2 theelepels koekkruiden
- rasp van een sinaasappel
- 150 gram rozijnen
- 50 gram dadels
- 50 gram gedroogde pruimen
- 2 large eieren
- 50 gram zachte roomboter
- voor het deeg
- 300 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 150 gram roomboter
- snuf zout
- klein beetje ijskoud water
- wat suiker om te bestrooien
- Leg het brood in een schaal en giet er een deel van de thee overheen.
- Meng alle ingredienten voor het deeg door elkaar met een keukenmachine (of snel met de hand)
- Druppel wat ijskoud water bij het deeg om het goed bij elkaar te laten komen.
- Vorm van het deeg een deegbal en leg deze, verpakt in vershoudfolie, ca. 30 minuten in de koelkast.
- Snij/hak de vruchten klein.
- Meng voor de vulling het natte brood met de bloem, de bruine suiker, het zout, bakpoeder, rasp van een sinaasappel, de koekkruiden en de gedroogde vruchten door elkaar.
- Smelt de boter en klop de eieren los
- Roer beide door de broodvulling heen.
- Voeg beetje bij beetje de rest van de thee toe tot er een stevig mengsel ontstaat welke niet uitloopt.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een vierkant bakblik van 20x20cm in.
- Rol het deeg dun uit en snijd er 2 vierkanten van 20x20cm uit.
- Leg 1 vierkant op de bodem van het bakblik.
- Verdeel de vulling over de bodem en strijk de bovenkant glad.
- Leg het 2de vierkant op de vulling en druk deze goed aan.
- Prik gaatjes in de bovenkant van de Gur cake.
- Bestrooi de Gur cake met wat suiker.
- Bak de Gur cake in ca. 40 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster en snij in vierkanten stukken.
Tips & Tricks bij de gur cake:
- Ik heb voor bovenstaande samenstelling van gedroogde vruchten gekozen. Je kunt ook 250 gram rozijnen gebruiken of van alles door elkaar.
- De shortbread lagen zijn erg droog en kruimelig. Hou je hier niet van meng dan een eitje door het deeg heen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Marina zegt
Sounds really delicious! Never heard of it. Thank you!
Bakkenderwijs zegt
You are very welcome. Have fun baking it and if you have any questions let me know.