Dit recept voor cappuccino tartelettes had ik al een tijdje geleden gemaakt. Behalve het tartelettes basisrecept kwam ik er nog niet aan toe om dit recept uit te werken. En dat werd hoog tijd. Want deze cappuccino tartelettes zijn meer dan de moeite waard. Het zijn heerlijke kleine taartjes met de smaak van cappuccino.
Dit recept is voor 15 tot 20 cappuccino tartelettes. De zanddeeg cupjes voor deze tartelettes worden gemaakt in een cupcake vorm. Je hoeft er dus niet speciale tartelettes vormpjes voor in huis te hebben.
De chocolade garnache die in dit recept gebruikt word is naar een recept van Rugter bakt.
Cappuccino tartelettes recept
Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 190 gram bloem
- 60 gram poedersuiker
- 30 gram gemalen amandelen
- snuf zout
- 125 gram koude roomboter
- 1 eigeel
- Voor de chocolade garnache
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel honing
- 125 gram pure chocolade
- 1 eetlepel amandellikeur of koffielikeur
- 25 gram boter op kamertemperatuur
- Voor de tiramisu vulling
- 1 eetlepel espresso
- 1 theelepel oplos espressopoeder.
- 125 ml slagroom
- 20 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje klopfix
- 125 gram mascarpone
- cacao om te bestuiven.
Bereidingswijze
- Voor het deeg:
- Meng de droge ingrediënten door elkaar.
- Voeg de boter in blokjes toe en wrijf het met je handen/vingertoppen door elkaar. Of gebruik de deeghaken en kneed tot kruimels.
- Voeg het ei toe en kneed kort tot een deeg. Wanneer je de kneedhaken gebruikt kneed het deeg dan nog even goed koor met je handen.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur koud weg.
- Vet de binnenkant van een muffinvorm in.
- Rol het deeg uit tot ca. 3 mm dikte.
- Steek er met een kartelvorm of ronde vorm van 7 a 8 cm diameter rondjes uit.
- Leg de deegplakjes in de muffinvormpjes en vorm met je vingers de tartelette.
- Prik de tartelette bodem in met een vork.
- Zet de tartelette 15 minuten koud weg.
- Verwarm ondertussen de oven op 180°C.
- Bak de tartelette in 13-18 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de tartelette wanneer deze iets afgekoeld is voorzichtig uit de vorm.
- Laat verder afkoelen op een rooster.
- Voor de chocolade garnache
- Breng de slagroom met de honing in een steelpannetje aan de kook.
- Had de chocolade grof en doe deze in een hitte bestendige kom.
- Giet de hete slagroom erover en roer rustig tot de chocolade gesmolten is.
- Roer de likeur en de boter er door.
- Verder de chocolade garnache over de bodem van de tartelettes
- Zet ze in de koelkast om de garnache hard te laten worden.
- Voor de tiramisu vulling
- Meng de espresso met de oploskoffie en laat het afkoelen.
- Klop de slagroom met de basterdsuiker en klopfix stijf.
- Klop de mascarpone en het espresso mengsel erdoor.
- Mix tot een luchtige creme.
- Doe in een spuitzak en verdeel over de vormpjes
- Bestuif met cacaopoeder.
Tips & Tricks bij de cappuccino tartelettes
- Indien gewenst kun je de alcohol weglaten.
- Om het deeg te bereiden kun je de keukenmachine met messen gebruiken.
- Haal de tartelettes zodra mogelijk zo snel mogelijk uit de vorm. Anders word het een nog lastiger karweitjes.
- Geen amandelen in huis? Je kunt de amandelen ook vervangen voor bloem.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie