Een cakerol is eigenlijk altijd goed en lekker. Je tovert het binnen de kortste tijd op tafel. Een cakerol word vaak ook wel een biscuitrol genoemd. Het is een dunne laag cake welke je met een vulling oprolt. Ze zijn er in alle soorten en maten te vinden. Het cakerol recept welke je hieronder vind is gevuld met slagroom. Eigenlijk best wel een basis cakerol.
De cakerol met slagroom komt uit het Welkom in de wereld van de patisserie! boek. Het is een recept van Takahiro Komai. De cakerol word op een Japanse wijze gemaakt. Wat dat inhoud? Geen idee. Het kan te maken hebben met de bakwijze. Of met het feit dat het gereedschap voor de slagroom eerst koud gemaakt word. Ik weet het niet. Als jij het antwoord weet waarom deze cakerol op Japanse wijze is gemaakt laat een berichtje achter. Ik hoor het graag.
De cakerol met slagroom word gebakken op de hete luchtstand van de oven en is voor ca. 8 personen.
- Voor de cakerol
- 95 gram eidooiers (+- 5 eieren M)
- 35 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram eiwitten
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 55 gram bloem
- 35 gram volle melk
- Voor de slagroom
- 300 gram slagroom
- 20 gram fijne kristalsuiker
- Cacao & Poedersuiker voor decoratie
- Voor de cakerol
- Verwarm de oven voor op 190°C hete lucht.
- Mix de eidooiers met 35 gram suiker zo'n 15 minuten op de hoogste stand tot een crème.
- Klop de eiwitten met 50 gram suiker stijf (zie tips)
- Vouw/Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het eigeelschuim.
- Vouw spatel de bloem en de melk er 1 voor 1 voorzichtig door.
- Strijk het beslag uit op een bakplaat bekleed met bakpapier tot een rechthoek van ca. 30 x 40 cm.
- Bak de cake ca. 10 minuten.
- Verlaag de temperatuur naar 140°C en bak nog 2 minuten door.
- Laat de cake volledig afkoelen.
- Zet de kom, de gardes en de slagroom 10 minuten in de vriezer (of zet de kom in een bak met ijsblokjes)
- Klop de slagroom in 3 a 4 minuten tot puntige piekjes.
- Verder de slagroom over de cake en rol deze over de lengte op.
- Decoreer met poedersuiker en cacao.
Tips & Tricks bij de cakerol met slagroom:
- Zorg ervoor dat bij het stijfkloppen van het eiwit de kom goed vetvrij is. Dit kan je doen door de kom af te nemen met een beetje citroensap.
- Voeg bij het stijfkloppen van het eiwit de suiker beetje bij beetje toe en niet in 1 keer alles tegelijk. Dan kan de suiker te zwaar zijn en word deze niet goed opgenomen.
- Knip een malletje uit een (bak)papiertje en strooi daaroverheen de cacao/ poedersuiker. Zo kun je een mooi patroon creëren.
- Tijdens het maken van het beslag roer niet teveel, dan verlies je de luchtigheid.
- Eventueel een wat mindere zijkant van de cakerol kan je strak snijden. Dit kan voor het vullen, maar het mooiste is om het eerste plakje er na het vullen af te snijden. Zo ziet de slagroomvulling er ook gelijk strak uit.
- Om de rol strak op te rollen kun je een bakpapiertje gebruiken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie