Appelmoes cake, cake met appelmoes… Het klinkt misschien een beetje gek. Appelmoes cake is een luchtige cake. Het appelmoes cake recept is een ideaal recept voor diegene met een koemelkallergie of lactose intolerantie. In dit recept zit namelijk geen boter of melk. Dus wil je een lactose vrije cake maken dan zit je met dit appelmoes cake recept wel goed.
Ik heb er voor gekozen de appelmoes cake met wat kaneel te maken. Dit geeft wat extra smaak aan de cake. De kaneel kan je weglaten mocht je dit niet lekker vinden. De structuur van de appelmoes cake is misschien iets anders als die je gewend ben van de gewone cake. Boter doet gewoon wat in een bakproces dus dat is op zich logisch. Zelf denk ik dat je deze appelmoes cake het beste kan omschrijven als een cake tussen een biscuit en een cake in.
Ook heb ik er voor gekozen om voor dit appelmoes cake recept de appelmoes zelf te maken. Je kunt ook voor nog makkelijker gaan en de appelmoes vervangen voor kant en klare appelmoes. Check de Tips & Tricks onder het appelmoes cake recept voor hoe je dat moet doen.
- 1 grote appel
- 1 theelepel citroensap
- 1 eetlepel water + eventueel extra
- 150 gram suiker
- 3 eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 15 gram vanille suiker
- 1 theelepel kaneel
- Maak de appel schoon en snij deze in stukjes
- Breng de appelstukjes met het citroensap, 1 eetlepel water en de vanille suiker zachtjes aan de kook.
- Voeg eventueel een beetje water toe als er teveel vocht verdampt en blijf af en toe roeren zodat ze niet aanbakken.
- Kook de appelstukjes in ca. 10 minuten gaar.
- Pureer de appelstukjes tot appelmoes en wrijf het daarna door een zeef.
- Roer de kaneel door de appelmoes en laat verder afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een cakevorm in en bekleed eventueel met een stukje bakpapier.
- Mix de eieren met de suiker tot een lichtgele crème.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en spatel deze beetje bij beetje door de ei crème.
- Voeg daarna de appelmoes toe en spatel deze erdoorheen.
- Schep het beslag in de cakevorm.
- Bak in 25 - 30 minuten gaar.
- Laat de appelmoes cake ca. 15 minuten in de cakevorm afkoelen en stort vervolgens op een rooster om verder af te laten koelen.
Tips & Tricks bij de appelmoes cake:
- De kaneel kan je weglaten als je dit niet lekker vind. Of meer of minder doen naar smaak.
- Spatel de ingrediënten door de ei crème heen, niet roeren. Anders roer je de luchtigheid uit de appelmoes cake.
- De appelmoes cake is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.
- Je kunt ook kant en klare appelmoes gebruiken. Vervang de appel met ca. 25 gram van de suiker, de citroensap en het water door 125 gram kant en klare appelmoes. Voeg de vanille suiker dan aan de rest van de gewone suiker toe.
- Het zelfrijzend bakmeel kun je vervangen door 145 gram bloem met 5 gram bakpoeder.
Met smakelijke groet,
Geef een reactie